Beatrice de Graaf bewust niet op tv na ‘Barcelona’

Beatrice de Graaf was vorige week na de aanslag in Barcelona bewust niet op televisie als terrorisme-expert. Dat heeft de hoogleraar gezegd op NPO Radio 1. De Graaf wordt een beetje moe van al die aanslagen en sloeg de tv-uitnodigingen daarom af. “Er is echt wel iets nieuws over te vertellen, maar ik was er zelf een beetje moe van en moedeloos. Wéér zo’n aanslag, wéér hetzelfde. Het was ook gewoon iets persoonlijks, dat ik dacht: nee, niet weer. Weer dat riedeltje, weer mijn lesje.”

Ook de Nederlandse tv-kijker is er een beetje moe van, aldus De Graaf. “Ik merk in het Nederlandse debat dat mensen dat allemaal wel een beetje hebben.”

Maar De Graaf heeft nóg een reden. “Daar komt ook nog bij: geef ze nou niet die aandacht die terroristen. Het is in dit geval, hoe gruwelijk ook, meer van hetzelfde. Dus laat het dan maar een keer naar pagina 3 van de krant gaan, zonder grote foto’s.

Overigens maakt De Graaf altijd een inhoudelijke afweging als ze wordt uitgenodigd voor tv. “Ik ga veel vaker niet dan wel, omdat ik voor mezelf wel een soort stelregel heb dat je echt iets moet toevoegen aan het nationale debat. Anders kunnen anderen het net zo goed doen of kun je het beter laten, want dan is het allemaal al zo vaak gezegd.”

Barcelona voldeed wel aan haar inhoudelijke criteria. “In dit geval kun je over die Spaanse aanslagen context geven en een historische timeline en hoe ze in Spanje de afgelopen tien jaar contraterrorisme hebben opgetuigd.”

Toch ging ze niet. Ook op NPO Radio 1 wilde ze er verder niet over praten. Ze was te gast in de uitzending om iets te vertellen over de Historische Dagen.

Foto: VARA/DWDD

Meer in VARA

Alle artikelen

Wat vindt u?

Alle polls

Thomas van Groningen is volgens Victor Vlam te dik voor de presentatie van Op1. Eens?

Tussenstand

Laden ... Laden ...
Tips! Mail ons!

Zoek door de artikelen