VVD: ‘Kunnen we ook bij NPO terecht met ‘Mark’?’

Er is behoorlijk wat kinnesinne over de propagandafilm van GroenLinks over leider Jesse Klaver die NPO 2 gaat uitzenden op prime time. Ook de formerende partijen D66 en VVD hebben er hun twijfels bij. Dat is vandaag te lezen in De Telegraaf. De Klaver-film is gemaakt door GroenLinks zelf en dat brengt de VVD op ideeën. “Ik neem natuurlijk wel aan dat ik binnenkort ook met de documentaire Mark bij de NPO terecht kan”, schampert staatssecretaris Sander Dekker (Media).

D66-Kamerlid Jan Paternotte heeft eveneens een kritische houding: “Ik ben heel erg benieuwd naar deze ongetwijfeld zeer kritische documentaire waarvan ik vermoed dat Jesse Klaver er met angst en beven naar uitkijkt.

De Nederlandse Vereniging voor Journalisten vindt het zeer twijfelachtig. “Op het moment dat je een onafhankelijk omroep bent, zoals Bnn-Vara, en je weet van de achtergrond van de maker, dan moet je je afvragen: doe ik mijn kijkers hier een plezier mee? Of schotelen we ze eigenlijk een soort promotiecampagne van GroenLinks nog eens postuum voor. Dat is niet de bedoeling”, zegt secretaris Thomas Bruning.

Peter Kee, chef politiek bij BNNVARA, stelde donderdagavond in Jinek dat hij gerust ook de films ‘Mark’ of ‘Geert’ had geprogrammeerd. “Als je onthullende gegevens krijgt uit een documentaire gemaakt door de beste vriend van Wilders of de beste vriend van Mark en ziet hoe mensen werken en inzichten krijgt die je nog niet kent: natuurlijk zend je het dan uit.

Het is volgens hem niet zo dat hij links voortrekt. “Ik heb Thierry Baudet ook benaderd voor een documentaire op dezelfde basis. Toen hij aantrad vroeg ik: ‘Kunnen we jou volgen een jaar lang tot de verkiezingen?’ Hij vond het heel verleidelijk en heeft erover nagedacht.”

Eenzelfde verzoek van Kee aan GroenLinks werd afgewezen. Daarop kwam de partij met zijn eigen documentairefilm, die BNNVARA nu alsnog gaat uitzenden.

Het Telegraaf-artikel ‘Bnn-Vara koopt campagnefilm Jesse’ kunt u lezen via Blendle.

Foto: Rijksoverheid/Arenda Oomen

Meer in BNN

Alle artikelen

Wat vindt u?

Alle polls

Bent u blij dat Mart Smeets niet meer op televisie is?

Tussenstand

Laden ... Laden ...
Tips! Mail ons!

Zoek door de artikelen