‘Oude VARA had Fidan Ekiz direct op straat gezet’

Fidan Ekiz zorgde vrijdagavond in haar talkshow De Vooravond voor kortsluiting bij de kijker. Terwijl linksboven haar hoofd een VARA-logo stond en rechtsboven een NPO-logo, kwamen er allerlei rechtse teksten uit haar mond. Ze riep het eens te zijn met Geert Wilders dat de rechtszaak tegen hem een ‘politiek proces’ is. De presentatrice kreeg op social media de volle laag, onder meer van de partij DENK. Maar is de linksgeoriënteerde VARA wel blij met dit soort uitspraken van Fidan?

Tv-producent Marc Dik, die veel samenwerkt met de publieke omroepen, wijst erop dat de oude VARA dit nooit had geaccepteerd. “Fidan is oorspronkelijk en heeft lef. Een aantal jaar geleden was je er trouwens nog met pek en veren uitgegooid bij de VARA als je zoiets zei.

De Vooravond trapt elke dag af met de persoonlijke meningen van presentatoren Fidan Ekiz en Renze Klamer. Opvallend, vindt ook Marc. “Is kennelijk onderdeel van het format dat de presentatoren hun mening geven. Ik vind dat soms ook storend maar in dit geval vind ik die mening wel interessant. Het werkt voor mij prima als thought of the day als aftrap van programma.”

Een andere twitteraar merkt op dat Fidan ‘zich mag opmaken voor een interne haatcampagne binnen BNNVARA’. “Een beetje zoals Martin Sommer bij de Volkskrant behandeld wordt, maar dan erger.” Daarop zegt columnist Jan Dijkgraaf: “Is wel zo.

Al met al vinden veel mensen het ‘bijzonder’ dat Fidan zo stelling nam. “Sander Schimmelpenninck deed dat bijvoorbeeld helemaaaaaal niet“, werpt een andere twitteraar tegen.

Sander daarop: “Nee, niet in Op1. Dat jij verschillende werkzaamheden niet uit elkaar kan houden is iets anders.

In 2012 schoof de VARA tekstschrijver Haye van der Heyden aan de kant bij de komedieserie Kinderen Geen Bezwaar, omdat hij zich positief had uitgelaten over enkele standpunten van de PVV.

Lees ook: Kritiek op Fidan Ekiz na Vooravond-intro over Wilders (gisteren)

Foto: NPO

Meer in VARA

Alle artikelen

Wat vindt u?

Alle polls

Thomas van Groningen is volgens Victor Vlam te dik voor de presentatie van Op1. Eens?

Tussenstand

Laden ... Laden ...
Tips! Mail ons!

Zoek door de artikelen