Matthijs heeft geen spijt van afslachten Martijn van Dam

Matthijs van Nieuwkerk heeft er geen spijt van dat hij PvdA-Kamerlid Martijn van Dam heeft afgeslacht in De Wereld Draait Door. Dat zei hij maandag in RTL Late Night. Van Dam streed vier jaar geleden met Diederik Samsom om het partijleiderschap van de PvdA. Zijn eerste tv-optreden als kandidaat was bij DWDD, maar na vijftien minuten met Van Nieuwkerk waren zijn kansen verkeken: Van Dam zweette zich rot. Trouw vond het karaktermoord. “Elegant was het niet“, zegt Van Nieuwkerk nu.

Maar het was wel waar, voegt Van Nieuwkerk daar snel aan toe. “Ik zat me ongelooflijk op te winden. Dat kan ik wel eens vaker doen bij politici. Het nietszeggende, het volkomen onuitgesprokene. Ga dan niet naar een talkshow toe.”

Van Nieuwkerk vond Van Dam ontzettend slap. “Je bent een kandidaat, profileer je, zeg waarom je goed bent en zeg daarna waarom de tegenstander minder goed is. Dat is het spel. Het hoeft niet persoonlijk te zijn, maar hier ging het om de kwaliteiten van een nieuwe leider.”

Als je dan zó op de vlakte blijft en schuttert: ik had er geen geduld meer mee. Elegant was het niet, maar ik heb er ook geen spijt van. Het is ook wel eens goed dat ik het gezegd had. Het luchtte mij in elk geval op. Het was een gestrekt been, maar dat hoort af en toe bij de wedstrijd.”

Bekijk het fragment terug:

Lees ook: Ad Visser teleurgesteld in Matthijs van Nieuwkerk (maart 2012)

Meer in VARA

Alle artikelen

Wat vindt u?

Alle polls

Thomas van Groningen is volgens Victor Vlam te dik voor de presentatie van Op1. Eens?

Tussenstand

Laden ... Laden ...
Tips! Mail ons!

Zoek door de artikelen