Paul de Leeuw: ‘Ja, ik laat me dicteren door RTL’

Paul de Leeuw laat zijn creatieve geest enigszins beteugelen door RTL. De zendergroep heeft hem gevraagd om niet zijn eigen tv-ideeën door te drukken en gewoon ouderwets amusement te maken. Dat gaf de presentator vrijdagavond toe in De Wereld Draait Door. De Leeuw is momenteel te zien op de zaterdagavond van RTL 4 met zijn nieuwe Nummer 1 Show. Het is prima televisie, maar het is wel duidelijk dat De Leeuw zijn vernieuwingsdrang heeft losgelaten, concludeerde het NRC.

De presentator vindt het niet lastig om dat te lezen, zegt hij. “Nee, ik vind het niet lastig. We hebben hier heel lang aan gewerkt. We zijn hier anderhalf jaar mee bezig geweest. We hebben geluisterd naar RTL en zij wilden echt dat het ouderwets amusement zou worden. Ouderwets is al niet vernieuwend, laat ik het zo zeggen. Ook moesten de mensen er iets van opsteken, dat is tegenwoordig ook nieuw, maar daar ben ik helemaal niet van.

De Nummer 1 Show is inderdaad een oud concept in een nieuw jasje, geeft De Leeuw toe. “Anderhalf jaar later hebben we vorige week de eerste aflevering gemaakt en het woord vernieuwing kwam bij ons helemaal niet voor, maar meer van: het moet een goed amusementsprogramma worden. Aan de eerste aflevering werk je altijd heel lang, maar het is net als het maken van de eerste pannenkoek: die kan iets beter. Je ziet wel het verschil met de tweede aflevering.”

Matthijs van Nieuwkerk: “Laat jij je dan dicteren door RTL wat je ongeveer gaat maken of zeg je: ‘Ik ben Paul de Leeuw, ik maak het zelf wel even uit.‘”

De Leeuw: “Kijk, de afgelopen jaren heb ik programma’s gemaakt die ik heel graag wilde maken, maar die hebben wat minder gescoord of vielen niet op. Toen ik naar RTL ging zeiden ze: ‘Dan moet je echt amusement maken. Je moet niet met je eigen ideetjes komen.’ Dat was heel eerlijk, want dan weet je waar je aan toe bent.”

Dan krijg je onderzoek en ik heb gewoon een keer naar hen geluisterd, maar het idee om een programma te maken die de nummer 1 ergens in zijn, is best uitdagend. Het is een kapstop. Ja, ik heb echt naar hen geluisterd, maar we hebben natuurlijk wel het Paul de Leeuw-team eroverheen gehaald.”

Heeft hij wel naar zijn zin bij RTL 4? “Ik heb het ongelooflijk naar mijn zin bij RTL 4. Peter van der Vorst heeft geprobeerd om die groep bij elkaar te krijgen, want er was veel rommel, en hij geeft een goede spirit. Het eerste jaar was moeilijker, want je bent een VARA-jongen, maar ik heb het nu heel erg naar mijn zin.”

Foto: William Rutten

Meer in RTL

Alle artikelen

Wat vindt u?

Alle polls

Thomas van Groningen is volgens Victor Vlam te dik voor de presentatie van Op1. Eens?

Tussenstand

Laden ... Laden ...
Tips! Mail ons!

Zoek door de artikelen