Johan Derksen gesloopt in Even Tot Hier: ‘Erger dan Hitler-snor!’

Johan Derksen is flink te grazen genomen in Even Tot Hier. De mannen van de satirische tv-hit hebben de show met hem geopend. “Zo’n Derksen-snor is nog erger dan de Hitler-snor!”

Even Tot Hier en Johan Derksen © NPO

De kijkcijfers van Vandaag Inside bewijzen dat tv-kijkend Nederland zich er totáál niet druk om maakt: de uitspraken van Johan Derksen over politicus Habtamu de Hoop. Het was voor politici en de media een enorm ding, maar de rest van het land vond het niet zo spannend. Hoe dan ook: de mannen van Even Tot Hier openden er dit weekend de show mee.

‘Wat Johan deed’

Niels van der Laan vindt het bespottelijk dat Johan een vooroordeel had over Habtamu. De VI-ster kon zich vanwege de donkere huidskleur van de politicus niet voorstellen dat hij een Fries is. Zelf vindt hij het geen racisme. Onzin, aldus Niels. “Wat hij dus zegt: het was dus geen racisme, het was alleen op basis an zijn Afrikaanse uiterlijk.”

Jeroen Woe sarcastisch: “Ja, nee, dan is het inderdaad geen racisme, maar iemand wegzetten op basis van z’n ras.”

De heren tonen vervolgens een fictief woordenboek, met als definitie van racisme: ‘Zeg maar precies wat Johan Derksen deed’.

Ingrijpen

Het Even Tot Hier-duo legt vervolgens de link met de Israëlische premier Benjamin Netanyahu. Ze overschrijden allebei steeds weer een nieuwe grens, aldus Niels. “Wanneer grijp je in? Niet alleen bij Netanyahu, maar bij Derksen ook, hè? ‘Sylvana Simons is een aapje’, zei hij. “‘Akwasi is Zwarte Piet’ en ‘ik heb een kaars in een vrouw geduwd’.”

Het is ongekend dat dit allemaal getolereerd wordt, vindt Niels. “Talpa doet niks.”

“Talpa is er zelfs trots op”, zegt Jeroen, wijzend op het feit dat VI boxershorts verkoopt met daarop kaarsen.

Hitler-snor

Niels kan er niet tegen. “Het is natuurlijk allemaal kwaadmakend. Als je al boos wil zijn, wees het dan gewoon op Talpa.”

Jeroen: “Ja, want iedereen weet allang hoe Johan Derksen in elkaar zit, maar hij wordt gewoon expres uit de tent gelokt.”

Als het even later gaat over antisemitisme, merkt Niels op dat Joden tegenwoordig weer veelvuldig gepest wordt met het tekenen van Hitler-snorretjes. Jeroen daarop: “Of nog erger: het tekenen van Derksen-snorretjes!”

‘Echt waar?!’

Niels daarop gespeeld verbaasd: “Echt waar? Gebeurt dat?!”

Jeroen: “Ja, dat gebeurt. Hier een foto van een docent aardrijkskunde. De volgende dag, wat hebben ze gedaan? Een Derksen-snorretje! Gadver!”

Niels: “Ze lijkt wel een beetje op hem.”

Mediacourant vraagt zich af, wat vindt u?

Denkt u dat Talpa stiekem gewoon blij is met de uitspraken van Johan Derksen?

Tussenstand

Laden ... Laden ...

Wat vindt u?

Alle polls

Thomas van Groningen is volgens Victor Vlam te dik voor de presentatie van Op1. Eens?

Tussenstand

Laden ... Laden ...
Tips! Mail ons!

Zoek door de artikelen