Albert Verlinde diep gekwetst door Beau: ‘Ja, ik lig er wakker van’

Albert Verlinde vindt het heel erg dat critici, waaronder zijn oud-maatje Beau van Erven Dorens, suggereren dat hij een racistische kant zou hebben. “Ja, ik lig daar inderdaad wakker van.”

Beau van Erven Dorens en Albert Verlinde © Instagram, Omrop Fryslan

Het wordt Albert Verlinde aangerekend dat hij niet ingreep toen Johan Derksen zich live aan tafel bij Vandaag Inside riep dat de donkere politicus Habtamu de Hoop er niet uitziet als een Fries. Volgens Veronica van Hoogdalem vindt Albert het niet belangrijk genoeg om op te komen voor een zwarte man en ook zijn oud-maatje Beau van Erven Dorens is kritisch.

‘Het is live’

Albert vindt het heel erg dat hem nu racisme wordt aangewreven, zegt hij bij Omrop Fryslân. “Ik heb nergens gereageerd, omdat ik denk: dit is in het programma gebeurd. Ik zit er over een week weer en dan ga ik het erover hebben wat het gedaan heeft. Kijk, die uitspraak van Johan, daar ben ik het niet mee eens, natuurlijk niet. Punt.”

Vindt hij de uitspraken van Johan racistisch? “Dat wil ik eigenlijk helemaal niet zeggen. Ik vind gewoon niet dat je zo mag praten over mensen die hier leven. Of ze nou wel of niet hier geboren zijn; als ze hier zijn, dan zijn ze hier en dan horen ze erbij. Dat is gewoon mijn insteek. Alleen wat er in zo’n uitzending gebeurt: het is live.”

Reflex

Er is nauwelijks tijd voor reflectie als je live televisie maakt, aldus Albert. “Ik ben heel jaloers op al die mensen die precies weten hoe je in een reflex kunt reageren op iets. Ik had in die uitzending al een heel verhaal over antisemitisme gehouden en toen het gebeurde, had ik een soort reflex in je hoofd van: ja, ik ga nou niet wéér een nummer maken.”

“Daar kun je achteraf van alles van vinden. Prima, maar dat is mijn keuze. Ik zit op dat moment in een reflex. Niet een weldoordachte, gemonteerde keuze, maar gewoon op dat moment. Dan krijg je vervolgens dat allemaal over je heen, dat je zit te lachen. Die lach is omdat je denkt: nou, en door naar het volgende.”

Verjaardag

Iedereen zal dit herkennen, aldus Albert. “Het is wat je op een verjaardag ook hebt: dat iemand iets tegen je zegt, dat je lacht en dat je naar huis rijdt en denkt: o, dat was eigenlijk een heel rare opmerking, zullen we het daar de volgende keer eens over hebben? Zo reageerde ik. Ik had het helemaal niet in de gaten dat het op deze manier gebeurd was.”

De reacties komen hard aan bij Albert. “Er gebeurt zóveel, dat wil je niet weten. Je wordt voor rotte vis uitgemaakt.”

De Friese presentator van dienst: “Ja, Beau van Erven Dorens onder anderen.”

Zwart meisje

En dat vindt Albert heel erg. Hij reageert daarop: “Wat me oprecht pijn doet… Als er íemand is die in zijn carrière altijd met diversiteit bezig geweest is en als eerste mensen gecast heeft… Als je bijvoorbeeld Anatevka doet en een van de dochters maak ik een zwart meisje… Er waren heel veel mensen die daar boos over waren, maar dat heb ik gedaan.”

“In The Sound of Music hadden de kinderen alle kleuren van de regenboog. Ik vind dat je niet alleen maar als wit kindje in die musical moet kunnen spelen. Als iemand die daar al die jaren mee bezig geweest is nu afgerekend wordt op dit moment… Ja, ik vind dat heel erg. En dat je vervolgens voor pisnicht wordt uitgemaakt door mensen die tegen discriminatie zijn!”

‘Het doet pijn’

Albert vindt het ongelooflijk. “Dit is Johans verhaal en wat me nu in de schoenen geworpen wordt van ‘racist’… Dat doet dan pijn. Ik lig wakker van die pijn. Natuurlijk lig je er wakker van. Ik vind het verschrikkelijk dat je die verwijten en scheldpartijen krijgt, terwijl het mijn leven lang hoog in het vaandel staat dat iedereen mee mag doen.”

Maar, zo besluit hij: “Ik ga hier niet Johan of René af zitten vallen. Ik zit liever aan een tafel waar mensen verschillende meningen hebben, met elkaar praten en proberen naar elkaar te luisteren, dan dat ik aan een tafel zit waar iedereen hetzelfde denkt en aan het eind van de avond denkt: waar heb ik het nou eigenlijk over gehad?”

Mediacourant vraagt zich af, wat vindt u?

Vindt u het schandalig dat Albert Verlinde racisme wordt aangewreven?

Tussenstand

Laden ... Laden ...

Wat vindt u?

Alle polls

Thomas van Groningen is volgens Victor Vlam te dik voor de presentatie van Op1. Eens?

Tussenstand

Laden ... Laden ...
Tips! Mail ons!

Zoek door de artikelen