Johan Derksen: ‘Merel Ek riskeert baanverlies bij zwangerschap’

Johan Derksen (75) stelt dat zijn politiek verslaggever Merel Ek (29) het risico loopt op baanverlies als ze zwanger raakt. “Zij moet daar wel rekening mee houden”, zegt hij in Vandaag Inside.

Merel Ek en Johan Derksen © SBS

Het was voor Merel Ek, nu nog kinderloos, flink schrikken toen haar werkgever Johan Derksen woensdagavond live in de uitzending van Vandaag Inside aangaf zwangerschapsdiscriminatie te steunen. Hij vindt het geen probleem dat vrouwelijke WNL-presentatrices daar het slachtoffer van waren en dat maakt VI natuurlijk een onveilige werkomgeving.

Typisch gelul

Johan vindt zijn uitspraken helemaal niet zo raar, zegt hij in de nieuwste Vandaag Inside. “Wilfred, dit is nou typisch het gelul van mensen die nooit leidinggegeven hebben. Als iemand op zwangerschapsverlof gaat, dan heb je als kleine organisatie een groot probleem want je moet een gat opvullen.”

Hij vervolgt: “Als dat gat opgevuld wordt door iemand die beter is, dan heb je een probleem als de mevrouw met de baby terugkomt, want dan kun je niet tegen degene die het beter doet zeggen: ‘Nu ga jij weer weg.’”

Merel eruit?

Wilfred Genee heeft met zijn jonge verslaggeefster Merel gesproken over de discriminatoire uitspraken van Johan. “Zij zegt ook: ‘Wat kan ik nou doen? Wanneer kan ik zwanger worden? In welke periode?’”

Johan beaamt dat Merel zich bij een zwangerschap zorgen moet maken. “Nou, zij moet er rekening mee houden… Ze kan zwanger worden wanneer zij dat wil en dan rent er die zes maanden dat zij thuis is iemand anders door de gangen in Den Haag. Als die iemand anders betere vragen stelt, dan blijft die iemand anders daar rennen.”

Verbannen

In de wereld van Johan zijn zwangere vrouwen net als seizoensarbeiders: vervangbaar. Wilfred vindt dat héél achterhaald. “Het is toch gek dat wij daar geen last van hebben? Dat wij er niet even uit hoeven?”

Johan: “Ja, ik kan er niks aan doen dat ik een l*l tussen m’n benen heb hangen.”

Het is volgens hem geen probleem dat iemand als Leonie ter Braak na haar zwangerschap door WNL werd verbannen naar de nachtradio. “Ja, dat is dan een teken dat ze niet functioneert.”

Wilfred: “Nee, dat heeft er helemaal niks mee te maken.”

‘Ik ben angstig’

Merel voelt zich onveilig bij een werkgever als Johan, laat ze blijken in de rubriek In De Wandelgangen. “Ik moet me nu dus zorgen maken in deze wereld dat als ik straks zwanger word, dat ik dus dan vervangen word en je er niet zeker van bent dat je terug mag komen.”

Ze vertelt openhartig: “Dat maakt je nu al angstig, dat je dan denkt: wanneer zal ik dan zwanger worden, is dit een goed moment in mijn carrière? Dit soort dingen kunnen vrouwen er extra van weerhouden of dat ze het spannend vinden om zwanger te worden.”

Mediacourant vraagt zich af, wat vindt u?

Vindt u het schandalig dat Merel Ek baanverlies riskeert als ze zwanger raakt?

Tussenstand

Laden ... Laden ...

Wat vindt u?

Alle polls

Bent u blij dat Mart Smeets niet meer op televisie is?

Tussenstand

Laden ... Laden ...
Tips! Mail ons!

Zoek door de artikelen