Gordon brengt Boulevard in de penarie: ‘Dit is een enorme misser’

Het sparen van Gordon brengt de makers van RTL Boulevard flink in de penarie, want dat wordt nu gebruikt als het zóveelste voorbeeld van de ‘a-journalistieke’ koers van de showrubriek.

Gordon © RTL

Journalisten worden geacht om onafhankelijk, objectief en met enige distantie over het nieuws te berichten, maar in de showmedia hebben ze daar over het algemeen niet zoveel mee. RTL Boulevard moet oppassen dat ze wat dat betreft niet al te veel afglijden, vindt mediacriticus Victor Vlam. De showrubriek gaat volgens hem regelmatig de mist in.

Grote puinhoop

Niet alleen NOS-bobo Gerard Timmer is met hand en tand verdedigd in het programma, maar ook compromitterende beelden van Jan Smit zijn acht maanden lang in de doofpot gehouden. En daar komt de casus-Gordon nog bij, aldus Victor in zijn podcast De Communicado’s. Boulevard deed aanvankelijk héél krampachtig over zijn valse gezang.

Ze durfden bij Boulevard pas los te gaan op de vals zingende Gordon nadat de mannen van Vandaag Inside dat hadden gedaan. Volgens Luuk Ikink probeerden ze hem gewoon wat te sparen: “Vooral ook omdat je denkt: het zou ook fijn zijn voor die vent dat hij dan eens een keer iets begint en het niet gelijk wordt afgekraakt of het een grote puinhoop is.”

Nieuwsverhaal

Wát een slechte afweging, vindt Victor. “Boulevard heeft die eerste dag tien minuten besteed aan die albumpresentatie van Gordon en er werd slechts in een paar zinnen benoemd dat hij niet vreselijk zuiver heeft gezongen. Ik denk dan bij mezelf: dit vals zingen van Gordon is op entertainmentgebied een van de grootste verhalen van het jaar.”

Gordon heeft er zelfs zijn theatertournee voor afgezegd. “Dit is het domein van RTL Boulevard en dit hadden ze bijna niet benoemd. Het is ternauwernood in de uitzending gekomen. Het zijn de mannen van Vandaag Inside, met nota bene Albert Verlinde daar te gast, die dat groots hebben aangekaart, die daar een groot punt van hebben gemaakt.”

Niet door BLVD

Het valse gezang is door VI een mediarel geworden. “Niet dankzij RTL Boulevard. En dan stel ik mezelf wel de vraag: waarom heeft Boulevard daar Gordon in bescherming genomen? Dat hadden ze wat mij betreft niet moeten doen.”

De waarde van entertainmentjournalistiek is dat consumenten wegwijs worden gemaakt in het media-aanbod, legt Victor uit. “Als jij als recensent naar een film gaat en de film is niet goed, dan schrijf je dat ook op”, zegt co-host Lars Duursma. “En als een voetbalverslaggever naar een wedstrijd gaat en de voetballers spelen niet goed, dan schrijf je dat ook.”

Overhaast

En als je als entertainmentjournalist naar een albumpresentatie gaat en het is slecht, dan moet je dat dus ook benoemen, vinden de heren. Victor: “Precies. Het geeft gewoon aan in dit geval dat het album heel erg overhaast in elkaar is gezet. Dat hij gewoon hier nog niet klaar voor is. Dan moet je dit soort informatie met jouw publiek delen.”

Volgens Boulevard was Gordon ook erg nerveus. “Het invullen van het feit dat hij zenuwachtig is, vind ik dus ook niet heel journalistiek, want voor mij is dat helemaal niet per se de meest logische verklaring. Hij is gewoon uit vorm. Hij heeft acht jaar lang niet professioneel gezongen. Dus ja, logisch dat hij dan niet meer op het hoogste niveau kan performen.”

Het is gewoon een misser, besluit Victor. “Ik denk dat dit niet op een goede manier is aangekaart.”

Mediacourant vraagt zich af, wat vindt u?

Vindt u dat RTL Boulevard het valse gezang van Gordon direct had moeten benoemen?

Tussenstand

Laden ... Laden ...

Wat vindt u?

Alle polls

Mist u Patty Brard bij Shownieuws?

Tussenstand

Laden ... Laden ...
Tips! Mail ons!

Zoek door de artikelen