Waarom is horrorhulpje Matthijs níet gecanceld? ‘Gestoord wijf!’

Waarom is Mathijs van Nieuwkerk wél, maar zijn horrorhulpje Dieuwke Wynia níet gecanceld? Het is onbegrijpelijk, vinden critici. “Zij is gewoon een totaal gestoord wijf.”

Matthijs van Nieuwkerk en Dieuwke Wynia © NPO, YouTube

Slachtoffers als presentatrice Janine Abbring hebben ervaren dat niet Matthijs van Nieuwkerk, maar zijn hoofdredacteur Dieuwke Wynia de grote tiran was op de redactie van De Wereld Draait Door. Toch ontspringt zij de dans volledig; ze is achter de schermen lekker programmaatjes aan het maken en maakt op de socials zelfs grapjes over de DWDD-tijd.

Kleinerende Dieuwke

De bekende communicatie-expert Lars Duursma vindt het onbegrijpelijk. “Janine Abbring zegt ook bij Buiten Beeld van: ‘Ik had eigenlijk nooit een probleem met Matthijs van Nieuwkerk, ik had er ook eigenlijk niet zo heel veel contact mee. Maar Dieuwke Wynia, dat is iemand die schold, met deuren sloeg, schreeuwde tegen mensen, mensen kleineerde.'”

“Zij zegt: ‘Ik zag een leidinggevende, maar ook de bazen van de omroep en ook de HR-afdeling die álles deden om het de presentator Matthijs van Nieuwkerk naar de zin te maken en daarbij medewerkers als totaal inwisselbaar te zien.’ Zij zegt ook dat Dieuwke letterlijk een deur in haar gezicht gooide en zei: ‘Je kunt me nu beter niet onder ogen komen.'”

Kantoor uitgeschreeuwd

Bizar, vindt Lars het. Hij vervolgt in de podcast De Communicado’s: “En toen andere jakhalzen voor haar opkwamen, werden die het kantoor uitgeschreeuwd. En daarna werd er een mail gestuurd aan de hele redactie over wat voor journalistiek onbenul Janine Abbring is. En toen dacht ik: ik vind die mail misschien nog wel erger dan het schreeuwen.”

Hij zegt: “Want in de heat of the moment, je bent even boos, dan gebeurt er wel eens wat. Maar als je dan terugtrekt achter je computer of achter je tablet en je neemt de tijd om een hele mail te sturen, je neemt de moeite om al die mensen uit de redactie in het too-field te zetten…”

‘Ze snapt het niet’

Dieuwke kan zich dan nergens meer achter verschuilen, aldus Lars. “Je hebt zoveel momenten om nog even na te denken van: is dit nou echt een goed idee? Als je dan toch op een gegeven moment denkt van: yes, dit ga ik doen, dan snap je volgens mij echt niet hoe je met mensen moet omgaan.”

Die Dieuwke is volledig van het padje af, denkt Lars. “Daar blijkt ook uit dat het probleem bij De Wereld Draait Door veel breder was dan Matthijs van Nieuwkerk.”

Totaal gestoord

Co-host Victor Vlam verwoordt het nog iets steviger. “Ja, ze had een moment van bezinning en toch escaleerde ze verder. En dat maakt eigenlijk wat Dieuwke Wynia deed erger. Ik ben het met je eens.”

Ze vervolgt: “Ik vind het echt bizar en het komt op mij over als een totaal gestoord wijf gewoon. Echt een totaal gestoord wijf. Ik bedoel: hoe haal je het in je hoofd? Dit is gewoon echt niet normaal gedrag.”

Echte slechterik

Johan Derksen vindt het ook niet normaal dat deze Dieuwke zo makkelijk wegkomt met haar afschuwelijke wangedrag, zegt hij in Vandaag Inside. “De echte slechterik, die trut van Wynia, die ontloopt helemaal de dans, hè?”

Laten we haar vooral niet vergeten, aldus de VI-ster. “Die deed het vuile werk, hè? Die veegde met iedereen de vloer aan en daar hoor je niemand over klagen.”

Mediacourant vraagt zich af, wat vindt u?

Vindt u dat Dieuwke Wynia gewoon door kan blijven gaan?

Tussenstand

Laden ... Laden ...

Wat vindt u?

Alle polls

Bent u blij dat Mart Smeets niet meer op televisie is?

Tussenstand

Laden ... Laden ...
Tips! Mail ons!

Zoek door de artikelen