Matthijs haalt hard uit naar Dieuwke en Cécile: ‘Hij heeft wel gelijk’

Matthijs van Nieuwkerk vindt dat zijn vroegere eindredacteuren Dieuwke Wynia en Cécile Koekkoek wel héél erg hun eigen straatje aan het schoonvegen zijn. En hij krijgt bijval. “Ja, dat is wel raar.”

Matthijs van Nieuwkerk, Dieuwke Wynia en Cécile Koekkoek © BNNVARA

Na een lange periode van zwijgen besloot Matthijs van Nieuwkerk vorige week vrijdag, een paar uur voor publicatie, om tóch een reactie te geven op het Volkskrant-onderzoek naar zijn wangedrag. Zijn aanvankelijke reactie zorgde voor verbazing bij de krant én bij zijn werkgever BNNVARA, waarna hij vijf kwartier later met een tweede statement kwam.

Dieuwke en Cécile

De Volkskrant heeft Matthijs tegen zichzelf in bescherming genomen en dat eerste statement niet afgedrukt. Hij betuigde daarin namelijk geen spijt én hij haalde keihard uit naar twee oud-collega’s, onthulde de krant. Bij Vandaag Inside, waar Matthijs’ boezemvriend Özcan Akyol aan tafel zat, werd al snel onthuld dat het om twee oud-eindredacteuren zou gaan.

Dat blijkt te kloppen, want De Telegraaf lekt nu de allereerste versie van Matthijs’ statement uit en daarin wordt inderdaad hard uitgehaald naar Dieuwke Wynia en Cécile Koekkoek. Beide dames komen voorbij in het Volkskrant-onderzoek: Dieuwke als een kwaadaardig horrorhulpje, Cécile als haar opvolger die wél opstond tegen Matthijs.

Straatje schoonvegen

Zowel Dieuwke als Cécile nemen in de Volkskrant afstand van Matthijs’ gedrag. Wat heeft hij over deze dames te zeggen? “Ik hoor veel bezems straatjes schoonvegen. Even for the record: Dieuwke Wynia vroeg mij na haar afscheid bij DWDD om samen nieuwe programma’s te gaan maken. En dat deden we: we maakten Moby Dick.”

Hij vervolgt: “En Cécile Koekkoek vroeg mij of zij als eindredacteur mee kon naar mijn nieuwe zaterdagprogramma Matthijs Gaat Door en appte mij na de laatste DWDD-uitzending: ’Het was een geweldig avontuur, nogmaals dank daarvoor!’”

Begrijpelijk

Shownieuws-deskundige Bart Ettekoven vindt dit inderdaad wel vreemd van Dieuwke en Cécile. “Ik begrijp heel goed dat Matthijs dat zegt, want we hebben dat allemaal toen ook gehoord uit de mond van Wynia, volgens mij, dat ze zei: ‘We gaan mooie programma’s maken.’”

Collega Manuel Venderbos: “Ter verdediging van die dames: het kan ook én én zijn. Je kunt én doorwillen met iemand én iemand niet zo aardig vinden.”

Daar denkt Bart anders over. “Nou, dat is wel gekkig, toch? (…) Deze beide dames die nu worden aangehaald en een belangrijke rol hebben gespeeld op die werkvloer hebben nog niet gereageerd.”

Meehuilen

Mediajournalist Mark Koster is ook kritisch over Dieuwke en Cécile. “Wynia en Koekkoek huilden net iets hard mee met de wolven. Deze reactie van Matthijs nuanceert de slachtofferrol van de dames, vooral de bedank-app van Koekkoek heeft hoog oeps-gehalte. Waarom drukte Volkskrant het niet af met commentaar?”, twittert hij.

Ton F. van Dijk, voormalig zenderbaas van NPO 1, nuanceert dat: “Dat zegt helemaal niks. Het is juist de macht van sommige mensen die dit gedrag (blijven pleasen) van slachtoffers uitlokt.”

Ene Benjamin daarop: “Hou nou op, bij mensen die een hypotheek en laag loon hebben kan ik me dat goed voorstellen. Als eindredacteur smeken of je mee mag naar een volgend programma terwijl je je vernederd of/en gekleineerd voelt, daar geloof ik niet in.”

‘Doe me een lol!’

Overigens ontkent Matthijs in zijn eerste statement ook twee incidenten van wangedrag: “En dan de suggestie dat ik iemand op zijn knieën zou hebben gedwongen? En dat ik Parijs onveilig zou hebben gemaakt? Doe me een lol.”

Er missen ook excuses in het eerste stuk. Hij zegt slechts: “Dat we kennelijk toch niet iedereen een veilig en gerust gevoel hebben kunnen geven, heeft veel te maken met de scherpe scharen van de ambitie om elke dag de beste tv van het land te maken. Iets dat ik vijftien jaar geprobeerd heb.”

Paardenl*l

Matthijs heeft dat in het gecorrigeerde statement veranderd in een ‘het spijt me’. Bart: “Dat zijn toch heel andere woorden en dat brengt wel een heel ander licht op de zaak. Daardoor begrijp je misschien ook waarom BNNVARA er toch echt wel op aangedrongen dat er een ander statement moest komen.”

En Ronald Molendijk in HLF8: “De Volkskrant heeft hem beschermd. Ze waren kennelijk in shock, zo van: really? We wisten al dat je een paardenl*l was, maar dat je zó’n grote paardenl*l was, was zelfs voor de Volkskrant-mensen verrassend.”

Tweet

De mening van Rob Goossens:

Mediacourant vraagt zich af, wat vindt u?

Vindt u het vreemd dat Dieuwke en Cécile hun samenwerking met Matthijs wilden verlengen?

Tussenstand

Laden ... Laden ...

Wat vindt u?

Alle polls

Bent u blij dat Mart Smeets niet meer op televisie is?

Tussenstand

Laden ... Laden ...
Tips! Mail ons!

Zoek door de artikelen