Stella Bergsma met oplossing ‘Matthijs-probleem’, Janine kritisch

Stella Bergsma heeft het lang zitten overpeinzen, maar ze denkt nu een oplossing te hebben voor het Matthijs van Nieuwkerk-probleem. Slachtoffer Janine Abbring is niet zo enthousiast…

Stella Bergsma, Janine Abbring, Matthijs van Nieuwkerk en Dieuwke Wynia © BNNVARA, SBS

Hoe kan het dat Matthijs van Nieuwkerk zich jarenlang zo heeft kunnen misdragen achter de schermen van De Wereld Draait Door? Hoe kan het dat die verziekte werkcultuur zo lang in stand werd gehouden? Volgens Stella Bergsma, opiniemaker en VI-invitatieparasiet, was er gewoon van alles mis met de werkstructuur.

‘Bescherm het talent’

Stella noemt Matthijs een ‘exponent van een toxische (werk)cultuur die we met zijn allen hebben geïdealiseerd’. “We moeten anders met de verantwoordelijkheid van macht omgaan in deze nieuwe tijden. Ik denk dat je best streng mag zijn om goede resultaten te behalen, maar dat je nooit maar dan ook nooit andere mensen moet en hoeft te vernederen.”

Bij Amerikaanse talkshows werkt het anders, stelt Stella op haar Insta-kanaal. “De talkshowhost is daar ’the talent’ en wordt beschermd tegen alle dingen die fout kunnen gaan. Hij moet zich namelijk concentreren op zijn optreden in de show. De producer van de show neemt voor hem de honneurs waar als er een standje moet worden uitgedeeld.”

Vak apart

Dat werkt beter, aldus Stella. “Heel vaak komt ’the talent’ helemaal niet te weten wat er achter de schermen mis gaat. Ik denk dat als iemand onder spanning staat om een goede prestatie te leveren dat misschien wel een heel goed idee is. Waarom zoveel functies en macht voor één persoon?”

Ze vervolgt: “Produceren en leiding geven achter de schermen is een vak apart. De producer wordt hier speciaal voor aangenomen; dit is zijn of haar taak. Misschien dit Amerikaanse model eens overnemen? Ik denk dat als je verantwoordelijkheden beter en duidelijker verdeelt, je misschien een hoop woedeuitbarstingen kunt voorkomen.”

Slechte leider

Matthijs is overduidelijk een slechte leider, aldus Stella. “Maar daarmee niet perse een slechte presentator. Ik pleit er dus juist voor die twee uit elkaar te halen. Los daarvan ben ik geen fan van het zondebokken ‘barbertje moet hangen’-concept. Ik geloof er niet in.”

Janine Abbring, die slachtoffer was van Matthijs’ horrorhulpje Dieuwke Wynia, vindt dat Stella de plank misslaat. Ze reageert: “Hoewel ik vind dat het antwoord op de vraag of iedereen een tweede kans verdient doorgaans ‘ja’ is (…) ben ik het niet eens met je volledige betoog.”

‘Je verwart de boel!’

Wat dan? Janine: “Je haalt nu namelijk net een situatie aan waarin er al sprake was zo’n ‘Amerikaans’ model (je verwart daarnaast de Amerikaanse term ‘producer’ met de Nederlandse tv-producer en dat zijn verschillende functies maar soit). Matthijs had wel degelijk iemand die hem uit de wind hield: een vrouwelijke eindredacteur.”

Ze doelt hier natuurlijk op Dieuwke Wynia. “Maar zij ontpopte zich in deze constructie tot een – in mijn persoonlijke ervaring – nóg slechtere leidinggevende. En dan druk ik me diplomatiek uit. Dus uiteindelijk komt het toch weer neer op de poppetjes vrees ik. En hoe zij omgaan met succes en macht.”

Wat vindt u?

Alle polls

Bent u blij dat Mart Smeets niet meer op televisie is?

Tussenstand

Laden ... Laden ...
Tips! Mail ons!

Zoek door de artikelen