Özcan Akyol krijgt na verraad belletje van Matthijs: ‘Matennaaier’

Özcan Akyol en Matthijs van Nieuwkerk waren altijd twee handen op een buik, maar dat is nu veranderd. Er is hoogverraad gepleegd voor het oog van de natie. “Matennaaier.”

Özcan Akyol en Matthijs van Nieuwkerk © SBS

Het is inmiddels voor iedereen wel duidelijk dat Matthijs van Nieuwkerk zich zeldzaam duivels heeft gedragen achter de schermen van De Wereld Draait Door, maar zijn boezemvriend Özcan Akyol bleef altijd achter hem staan. Tot vorige week: Özcan heeft zich nu volledig tegen Matthijs gekeerd, en onthult zelfs dat er beelden zijn van dienswangedrag.

Özcan draait

Wilfred Genee vindt het twijfelachtig, zegt hij tegen Özcan in de Vandaag Inside van gisterenavond. “Ik sprak net Hugo Borst en die was wel verbaasd – en ik zelf eigenlijk ook wel een beetje – waarom jij Matthijs zulke duwtjes aan het geven bent op dit moment. (…) Ogenschijnlijk lijkt het nu ook dat jij je tegen hem keert.”

Volgens Özcan is het nu gewoon duidelijk dat Matthijs meer op zijn kerfstok heeft. Maar laatst reikte hij zijn boekje nog uit aan de gevallen tv-ster? “Ja, dat was vier maanden geleden. Toen was dat rapport er niet en dat interview in de Volkskrant niet. Die mevrouw van BNNVARA had toen nog niets verteld. Maar het is niet zo dat ik hem laat vallen.”

Belletje met Matthijs

Hebben Özcan en Matthijs gebeld na zijn hoogverraad? “Jullie hebben elkaar sindsdien nog niet gesproken?”, vraagt Wilfred hem.

Özcan: “Nee, maar hij is in Parijs, hè?”

Wilfred: “Ja, maar er is een telefoon, hè?”

Özcan: “Ja, ik heb hem wel gesproken en ik heb z’n vrouw ook gesproken. Jawel.”

Wilfred: “Alles is goed?”

‘Alles is niet goed’

Dan laat Özcan zijn ergernis blijken. “Nee, alles is natuurlijk niet goed. Je bent nu aan het zuigen, hè, maar dat kun jij goed… Nee, hoe denk je dat het voor jou zou zijn? Natuurlijk is het niet goed. In zak en as.”

Wilfred: “Maar tussen jullie is het wel goed?”

Özcan: “Nou, we hebben niet de vriendschap opgezegd ofzo als je dat bedoelt, nee. Er moet gewoon even gepraat worden.”

Johan Derksen: “Jawel, maar Eus… Ik denk wel dat hij meer teleurgesteld is in jou dan in ex-medewerkers die rare filmpjes doorsturen. Jij hebt je toch laten beïnvloeden en om jou status bij de publieke opinie te redden heb je even gas teruggenomen, maar vrienden ben je ook om elkaar te steunen in moeilijke tijden, vind ik.”

Tweede kans

Özcan blijft achter zijn draai staan. “Ja, nou ja, goed. Ik zeg: ik steun hem nog steeds en ik vind dat hij een tweede kans verdient, alleen wat ik duidelijk probeer te maken is: ik weet niet welk verhaal klopt. Ik kan wel blind zeggen: ‘Hij heeft gelijk’, maar ik weet het gewoon niet.”

Gelukkig dient Johan zich aan als nieuwe beste vriend: “Klagers zijn vervangbaar bij een uitzending en de presentator was de ster die hen aan de werk heeft gehouden.”

Matennaaier

Wat Angela de Jong, Özcans collega bij het AD, ervan vindt? “Kun je op tv eerlijk en kritisch zijn op goede vrienden aan wie je veel te danken hebt? Mag je ze voor het oog van het land laten vallen? (…) Gezien de berichten over dat optreden in mijn inbox (…) is het antwoord simpel: nee, je valt je vrienden niet publiekelijk af, want dan ben je een matennaaier.”

Het is inderdaad een ‘forse draai’ van Özcan, vindt Angela, maar zij steunt hem wél. “Noem het voortschrijdend inzicht. De verhalen over het wangedrag stapelen zich op en worden steeds overtuigender. Je kunt wel blijven volharden in je vaste riedel dat er niks van waar is (…) maar daar word je niet geloofwaardiger van. En eerlijk is het al helemaal niet.”

Wat vindt u?

Alle polls

Bent u blij dat Mart Smeets niet meer op televisie is?

Tussenstand

Laden ... Laden ...
Tips! Mail ons!

Zoek door de artikelen