Eva Jinek: ‘Hierom klap ik uit de school over absurde Bert Huisjes’

Het is behoorlijk verrassend dat een grote A-ster als Eva Jinek ervoor kiest om zich zo nadrukkelijk uit te spreken over het wangedrag van Bert Huisjes. Waarom doet ze dat eigenlijk?

Eva Jinek en Bert Huisjes © RTL, NPO

Het onthullende artikel over WNL-baas Bert Huisjes is extreem aannemelijk omdat veel bekende presentatrices de bevindingen over zijn wangedrag met naam en toenaam bevestigen. Eva Jinek is veruit de bekendste ster die ervoor heeft gekozen om Berts gedrag aan de kaak te stellen. En dat heeft ze heel bewust gedaan, vertelt ze in Kunststof.

Eva legt uit

Eva vertelt dat het bij haar begon te borrelen toen haar oud-werkgever WNL zo slecht uit het rapport van de commissie Van Rijn kwam. “WNL kwam als slechtste uit het rapport. Er was ook de statistiek dat 94 procent van de mensen die daar werkt ofwel zelf slachtoffer is van intimidatie en pesten ofwel daar getuige van is. En dat is niet normaal.”

De cijfers spreken voor zich en krijgen nu ook een menselijk gezicht, legt Eva uit. “Er was een duidelijke conclusie met cijfers erbij en dan blijft dat een beetje liggen. Dan word je gebeld naar je eigen ervaringen en ik moest toegeven dat ik die ervaringen die ik te horen kreeg dat ik die allemaal herkende.”

Horror-Bert

Wat heeft Eva precies meegemaakt met horror-Bert? “Kijk, iedereen heeft zo haar of zijn eigen ervaring. Ik denk niet dat het zinvol is om daarover in detail te treden. Het is meer dan 12 jaar geleden dat ik daar werkte. Maar je moet je voorstellen dat daar nog steeds jonge journalisten werken zoals ik destijds was, zoals Merel en Roos ook waren.”

Daarom spreekt Eva zich uit. “Ik vind dat jonge mensen die bij de publieke omroep werken gewoon in een normale werkomgeving moeten kunnen functioneren. Een plek waar er gepest en geïntimideerd wordt op die schaal is niet een normale plek en dat is jouw eerste verantwoordelijkheid als baas dat dat niet gebeurt.”

Pamperen

Is Eva zelf een heel softe baas? “Ik ben zeker niet iemand die mensen pampert of een handje vasthoudt, maar daar gaat het niet om. Het gaat erom dat het een normale werkplek is.”

Zwangerschapsdiscriminatie hoort niet bij een normale werkplek, benadrukt ze. “Ik was destijds niet zwanger. Dat is ook niet mijn ervaring, maar dat is natuurlijk absurd, ja. Zeker. Ik bedoel: het zou niet eens bij me opkomen.”

‘Ik ben niet zo’

Eva kan zich niets voorstellen bij het wangedrag. “Ik heb als presentator van het programma ook een verantwoordelijkheid voor de manier waarop er omgegaan wordt met alle mensen die bij mij werken. En ik voel dat na alles wat er is gebeurd nog meer. Maar ik hoef niet na te denken of ik normaal doe tegen mensen.”

Ze vervolgt: “Dat is gewoon hoe ik opgevoed ben, hoe ik altijd met mensen omga. Ik hoef niet bij mezelf te checken van: ben ik iemand vandaag aan het intimideren of pesten? Uiteindelijk is het heel eenvoudig: doe gewoon normaal.”

Mediacourant vraagt zich af, wat vindt u?

Vindt u het goed dat Eva Jinek zich uitspreekt tegen Bert Huisjes?

Tussenstand

Laden ... Laden ...

Wat vindt u?

Alle polls

Bent u blij dat Mart Smeets niet meer op televisie is?

Tussenstand

Laden ... Laden ...
Tips! Mail ons!

Zoek door de artikelen