René van der Gijp boos weg bij VI na klimaatpraat: ‘Hij heeft gelijk’

René van der Gijp is gisterenavond boos vertrokken bij Vandaag Inside omdat hij zich ergerde aan de twee klimaatactivisten in de studio. “Deze types passen niet in de show!”

René van der Gijp © SBS

Het was gisterenavond een bizarre uitzending van Vandaag Inside. De redactie had twee klimaatactivisten uitgenodigd om hun verhaal te doen aan de bar, maar daar was René van der Gijp niet van gediend. “Ik vind die twee aardige mensen, maar past dit in ons programma? Ik vind ze hartstikke lief hoor verder, maar wat moet je ermee?”

‘Moeten we ermee?!’

René sprak in hun bijzijn zijn walging uit over de twee activisten Sieger Sloot en Hannah Prins. “Ik weet het niet goed. Ik heb zoiets dat ik denk bij mezelf: ik had net zo goed thuis kunnen blijven. Ik had een heel leuke avond gehad, man. Lekker netflixen, Cambuur kijken. Ik heb niks met die mensen. Wat moeten wij er nou mee?”

Hij vervolgde: “Wij hebben gewoon een leuk programmaatje dat leuk loopt en dan zitten er twee van die weet-ik-veel-wats aan de bar. Ja, wat moet ik ermee? Dat soort types passen bij ons niet in het programma.”

Teringhekel

Johan Derksen heeft iets meer begrip voor de gasten aan de bar. “Moeten ze weg dan?”

René: “Ja!”

Wilfred Genee na het reclameblok: “Het kan echt alle kanten opgaan.”

Johan: “Ik vind wel dat deze mensen even recht hebben om hun mening te ventileren”

René: “Ik heb gewoon oprecht een teringhekel aan mensen die denken dat ze de wijsheid in pacht hebben.”

Wijsheid in pacht

Johan: “Heb je een hekel aan mij dan?”

René: “Nou, dat valt wel mee. Er zit bij jou nog wel enige zelfspot in, hoewel dat de laatste jaren iets minder geworden is, maar er zit nog wel enige zelfspot. Maar gewoon mensen die totaal de wijsheid in pacht hebben, daar heb ik helemaal niks mee.”

Johan: “Jij vindt dat deze mensen de wijsheid in pacht hebben?”

René: “Die denken het. Die hebben geen enkele twijfel ergens over.”

Doordrammen

Wilfred benoemt de emotie van René. “Er zit irritatie bij René. Dat merk je heel duidelijk. Dat begrijp je wel?”

Sieger: “Ja, ik kan me volledig voorstellen dat het bloedirritant is dat mensen op een weg gaan zitten en hun zin doordrammen.”

Na afloop zegt hij in de rubriek In De Wandelgangen: “Ik vind het een vrij extreme reactie, maar dat mag ook. René is René.”

En Hannah: “Misschien is het ook wel een logische reactie, van: nee, verschrikkelijk, ik wil hier niets van weten, maar dat je dan volgende keer als je het nieuws opent en een bosbrand ziet, denkt: hé!”

Boos vertrokken

René liep boos weg bij VI, al toen de aftiteling liep. Kijkcijferautoriteit Tina Nijkamp begrijpt hem wel. “VI had 914 duizend kijkers. Een heel mooi aantal hoor, maar gezien de matige concurrentie van de wedstrijd Cambuur – NEC is dat toch aan de voorzichtige kant voor VI”, zegt ze in de podcast Tina’s TV Update.

Ze vervolgt: “Ik denk zelf ook, en daar geef ik Gijp gelijk in, dat het raar was dat zij daar zaten. Het past eigenlijk helemaal niet bij het format. Het ging maar door en het ging maar door. Ik geef Gijp dus hartstikke gelijk dat het niet op deze manier in de show past. Ze hadden beter één iemand er neer kunnen zetten met een vertrouwd gezicht ernaast.”

Niet netjes

Wat vindt AD-opiniediva Angela de Jong ervan? Zij schrijft in haar column: “Was het netjes van Gijp? Nee. Had ik medelijden met de gasten? Nee, want dit is VI, daar kun je alles verwachten. En daarbij vind ik die types van Extinction Rebellion bloedje irritant.”

Ze besluit: “Maar tegelijk vroeg ik me wel af: als je gasten alleen maar kunt en wilt beledigen, waarom nodig je ze dan uit? Dat heeft VI niet nodig. Terwijl de eindleader liep, was nog net te zien hoe Gijp boos de studio uit stierde. Dat werd vuurwerk in de kleedkamer. Ik durf het bijna niet te vragen, maar: is er misschien een filmpje van?”

Mediacourant vraagt zich af, wat vindt u?

Vindt u dat klimaatactivisten ook zendtijd moeten krijgen in Vandaag Inside?

Tussenstand

Laden ... Laden ...

Wat vindt u?

Alle polls

Bent u blij dat Mart Smeets niet meer op televisie is?

Tussenstand

Laden ... Laden ...
Tips! Mail ons!

Zoek door de artikelen