Waarom wil Royce de Vries het AD de mond snoeren? ‘Hypocriet!’

Royce de Vries wil met een kort geding voorkomen dat het AD opnieuw een artikel publiceert naar aanleiding van de tapes van zijn vader Peter R. de Vries. Wat heeft hij te verbergen?

Royce de Vries © NPO

De geheime opnames die wijlen Peter R. de Vries heeft gemaakt, zorgden vorige week na het uitlekken ervan voor het vroegtijdige einde van de televisiecarrière van Khalid Kasem. Maar ook het kantoor van Royce de Vries is in gevaar, want samen met papa heeft hij de wandaden van hun vroegere partner Khalid in de doofpot gestopt. Willens en wetens.

Wat vreest Royce?

Het AD wil nu wéér een artikel gaan maken naar aanleiding van die Peter R. de Vries-tapes en daar is Royce verschrikkelijk nerveus over. Zó nerveus dat hij een kort geding heeft aangespannen tegen de krant, dat donderdag dient in Amsterdam. “Enkel daardoor wordt al fors ingegrepen in de persvrijheid”, vindt hoofdredacteur Rennie Rijpma.

Waar is Royce zo nerveus over? “Je bent dan toch nieuwsgierig wat er verder in die oude opnames gezegd is”, aldus Renze Klamer in zijn talkshow op RTL 4. Tafelgast Youp van ’t Hek: “Ja, ik vind het sowieso allemaal nogal grappig… Dat je een gesprek hebt en dat wordt dus opgenomen, blijkt later. Dit is dus vrij heftige info.”

Twee argumenten

Eigenlijk heeft Royce maar twee argumenten om dat artikel tegen te houden, stelt communicatiedeskundige Lars Duursma. Het zijn ten eerste geheimhoudersgesprekken, legt hij uit in De Communicado’s. “Dat is eigenlijk een wat lachwekkend argument, want ja, als het echt zo’n vertrouwelijk gesprek is dan had je ze ook niet moeten opnemen.”

Het tweede argument zal zijn dat zijn veiligheid mogelijk in het geding is, verwacht Lars. “Ik vind het allemaal wel een tikkeltje hypocriet, want Peter R. de Vries slingerde het ene na het andere gestolen politiedossier de ether in met zijn misdaadprogramma – het mocht kennelijk allemaal. Die had er zelf geen enkel probleem mee.”

‘Direct ingrijpen!’

Peter R. hanteerde jarenlang dezelfde werkwijze, vervolgt Lars. “Maar als een door Peter R. de Vries opgenomen tape door respectabele misdaadjournalisten wordt gebruikt voor maatschappelijk relevante publicaties, nee, dán moet de rechter van zijn zoon direct ingrijpen.”

Lars begrijpt wel dat Royce hem knijpt. “De juridische problemen zijn voor hem misschien zelfs nog wel groter dan die voor Khalid Kasem, want hij heeft zich al uitgeschreven als advocaat. Royce de Vries is partner van een advocatenkantoor. En waar gaat deze zaak uiteindelijk voor hem om? De financiële integriteit van zijn kantoor.”

8.000 euro

Khalid bekent op de tapes dat hij 8.000 euro cash heeft aangenomen van een cliënt om een ambtenaar om te kopen. Nu beweert de presentator gewoon dat hij zelf betaald wilde krijgen. “Ook als Royce wist dat een klant is opgelicht, dan heeft hij dus de plicht om dat direct te melden aan de deken. Maar hij schoof het onder het tapijt.”

Dan heb je dus echt een groot probleem, aldus Lars. De cover-up is volgens hem erger dan de misdaad zelf. “Hij riskeert een dekenklacht en dat kan een enorme gevolgen hebben voor zijn mogelijkheden om nog advocaat te blijven.”

Hoe pakt de reputatiereddende dans van Royce uit? Eén ding is zeker: zijn eigen geheimen lijken nu gevaarlijker dan die van zijn cliënten.

De Communicado’s

De nieuwste aflevering van De Communicado’s:

Wat vindt u?

Alle polls

Bent u blij dat Mart Smeets niet meer op televisie is?

Tussenstand

Laden ... Laden ...
Tips! Mail ons!

Zoek door de artikelen