Talpa-bobo Frans Klein krijgt straf van Angela: ‘Dit is powerplay!’

Talpa-bobo Frans Klein, die bij de NPO op non-actief stond vanwege zijn rol in het DWDD-schandaal, krijgt een flinke reprimande van Angela de Jong. “Dit is gewoon powerplay.”

Angela de Jong en Frans Klein © SBS 6

Het onderzoek naar de misstanden bij de NPO – en ook die bij De Wereld Draait Door – laat maar op zich wachten. Hoe kan dat eigenlijk? Nou, door types als Frans Klein die de boel traineren, stelt Angela de Jong in haar AD Mediapodcast. Ze vindt het gedrag van deze televisiebobo, die nu voor Talpa werkt, meer dan schandalig.

Echtpaar Knoops

Wat heeft Angela erover gehoord? “Iedereen spreekt er zoveel schande van dat het zo lang duurt en toen hoorde ik wat afgelopen week en toen dacht ik van: ja, volgens mij is het helemaal niet gek dat het heel lang duurt, maar komt dat gewoon omdat een aantal betrokkenen enorm dwars ligt.”

Frans gaat daarin voorop, vertelt ze. “Ik hoorde dat Frans Klein, als hij door de commissie-Van Rijn gehoord wordt, het echtpaar Knoops meeneemt, dus niet alleen meneer, maar ook mevrouw Knoops. Dus die komt met twee advocaten binnen. Dan weet je dat dat niet in vijf minuten gepiept is en dat het nog een godswonder is dat het rapport er nu al is.”

Bloeddruk

Het stoort Angela mateloos. “Mijn bloeddruk schoot omhoog bij dit nieuws, want ik moest denken aan al die jonge redacteuren die de moed hadden opgevat om naar die commissie-Van Rijn te stappen en om daar hun hart uit te storten en te vertellen wat ze daar meegemaakt hebben. En dan hoor je dus dat Frans Klein twee topadvocaten meeneemt.”

Ze vervolgt: “Dan denk ik in hun geval: nou, daar gaat mijn hoop dat er eindelijk wat gaat veranderen in die televisiewereld, want dit is een man die op een belangrijke plek zit en op een belangrijke plek heeft gezeten, die dus alleen maar bezig is van: hoe kom ik er zelf zo goed mogelijk uit?”

Goed indekken

Wat betekent het dat Frans steeds twee advocaten meeneemt? “Dat hij, laten we zeggen, zich heel erg aan het indekken is. Goede rugdekking wil hebben over wat er over hem in dat rapport komt.”

Het laat in elk geval wel de cultuur in de tv-wereld zien, aldus Angela. “Zou je dan het vertrouwen hebben, als jonge redacteur, dat er echt iets gaat veranderen in deze wereld? Dat de mensen bereid zijn om naar je te luisteren en om na te denken van: nou weet je, misschien hebben we het inderdaad niet zo goed gedaan.”

Powerplay

Collega Marcus den Blanken, die binnenkort naar Portugal emigreert en daarom stopt met de podcast, vervolgt: “Wat ik eigenlijk uit jouw verhaal begrijp is dat de oude baas van de NPO gewoon het onderzoek naar grensoverschrijdend gedrag frustreert.”

Angela: “Nou ja, ik mag aannemen dat Van Rijn niet enorm onder de indruk is van allerlei powerplay, maar dit helpt de boel natuurlijk allemaal niet om het heel vlot af te handelen.”

Podcasthost Manuel Venderbos: “Frustreren, daar bedoel je draineren mee, vertragen.”

Marcus: “Ja. Vertragen.”

Lager op de agenda

Manuel concludeert: “Dat het nog lager op de agenda komt.”

Marcus: “En daarom wordt dat onderzoek dus minder goed. Je moet het daar gewoon eerlijk openhartig de boel vertellen en hij is toch meer zijn eigen straatje aan het schoonvegen en zorgen dat hij veilig is.”

Angela: “De bottom line is dat het gewoon niet zoveel vertrouwen geeft dat de mensen op de hoge posities echt doordrongen zijn van het feit dat er wat moet veranderen. Dat vind ik echt heel kwalijk.”

Overigens had Wilfred Genee afgelopen week een afspraak met Frans om zijn tv-ambities door te spreken. Wat de VI-ster van hem vindt? Een ‘bijzonder aardige man’.

Mediacourant vraagt zich af, wat vindt u?

Frans Klein die het echtpaar Knoops meeneemt: heeft wat te verbergen?

Tussenstand

Laden ... Laden ...

Wat vindt u?

Alle polls

Bent u blij dat Mart Smeets niet meer op televisie is?

Tussenstand

Laden ... Laden ...
Tips! Mail ons!

Zoek door de artikelen