Filmpje van Amalia in Madrid gaat viral, SBS durft niet uit te zenden

Het lijkt erop dat prinses Amalia na al dat gedoe met de Mocro-maffia is verhuisd naar Madrid. Een filmpje daarvan gaat momenteel viral, maar Shownieuws durft het niet uit te zenden.

Prinses Amalia © Gemmy Woud-Binnendijk

Menno Swart, de luchtvaartjournalist die in coronatijd de vakantie van de Oranjes verpestte, heeft op Nieuwjaarsdag een filmpje doorgeplaatst waarop te zien is hoe prinses Amalia op een terras in Madrid zit. “👸 Prinses Amalia zit lekker te smikkelen in Spanje”, staat erbij. “De gezelschapsdame is een bekend gezicht aan het hof: Eveline van den Bent.”

Amalia drinkt koffie

Eveline was jarenlang de nanny van de prinses en heeft nu een andere rol in het leven. Al met al geen spannend filmpje dus, maar toch durven de Nederlandse media dit niet uit te zenden. En dat heeft alles te maken met de zogeheten mediacode van de RVD, die als doel heeft om de persoonlijke levenssfeer van de Oranjes te beschermen.

Privé-baas Evert Santegoeds in Shownieuws: “Dan is de vraag: mag je dat laten zien of niet? De mediacode is duidelijk: die zegt dat het niet relevant is, omdat ze koffie drinkt en dat geen nieuws is. Dat advies krijg je dan als medium als je vraagt of je die foto’s kunt plaatsen. Verder dan een advies gaat het niet. ‘Ik zou het niet doen’, zegt de RVD dan.”

Gewoon in Madrid

Menno Swart heeft dit bewust op X geplaatst, waar het al honderdduizenden keren is bekeken. “Ze is gewoon in Madrid en zij is natuurlijk de beoogd koningin, dus ik vind dat we dat moeten kunnen zien. Het is ook afkomstig van een Spaans medium. In andere landen doen ze daar niet zo moeilijk over; dat plaatsen ze gewoon.”

Twee jaar geleden ging Menno wel op de knieën voor de RVD. “Toen had ik foto’s geplaatst van de vakantie in Griekenland. Dat vonden ze niet zo grappig en dan krijg je zo’n heel aardige mail van de RVD ’s avonds, over een inbreuk op de persoonlijke levenssfeer. Dat is de juridische term. Toen heb ik dat na ampel overleg met mijn raadsman weggehaald.”

Uittesten

Menno heeft die mail nu nog niet gehad, maar bij Shownieuws zijn ze voorzichtig. Evert: “Ik heb heel vaak, vooral in het begin van die mediacode, getest hoe ver ze daarin zouden gaan. Nou, ver, want op een gegeven moment hing me een dwangsom van 5 miljoen boven het hoofd. Dan hou je er vanzelf mee op.”

Het Duitse Bild heeft destijds wel vakantiefoto’s in Griekenland geplaatst. “Die is ook op de vingers getikt. Je zult die foto’s nergens meer terugvinden.”

Zes keer

Hoe vaak is Evert al gedaagd door de RVD? “Ik denk al met al over die mediacode toch een keer of zes. Dan word je dus gewoon veroordeeld. Ze beroepen zich op het Europees Hof voor de Rechten van de Mens en de privacy moet gewaarborgd worden. Inmiddels zijn er wel tussenvonnissen geweest.”

Wat dan? “Met name Duitse bladen gaan wel behoorlijk ver en er zijn wel overwinningen geboekt, dus je kunt het inderdaad weer gaan uitproberen, maar ik heb jaren geleden al gezegd: ik heb m’n best gedaan.”

Nieuwe liefde

Wanneer zou Evert wél overgaan tot publicatie? “Als ze daar met haar nieuwe liefde zit te zoenen, dan kun je het gewoon plaatsen, want dan is het relevant en dan kun je kijken wie het is en wat het verleden van die jongen is. Dat is relevant, als Amalia een vriend zou hebben.”

Wat vindt u?

Alle polls

Mist u Patty Brard bij Shownieuws?

Tussenstand

Laden ... Laden ...
Tips! Mail ons!

Zoek door de artikelen