Prinses Amalia-haat krijgt podium van NOS: ‘Dit is echt misselijk’

De haatberichten die prinses Amalia krijgt vanwege haar postuur krijgen een podium van de NOS. Ongelooflijk, vindt Telegraaf-columniste Nausicaa Marbe dat. “Dit is echt gewoon misselijk.”

Nausicaa Marbe en prinses Amalia © NPO, RVD

Prinses Amalia wordt al jaren geplaagd door bodyshaming. Er staan op internet veel reacties waarin de kroonprinses wordt afgerekend op haar gewicht. De NOS heeft daar een item over gemaakt voor de jonge Instagram-doelgroep en kiest er daarin bewust voor om enkele haatreacties in beeld te brengen.

‘Het is misselijk!’

Ontzettend kwalijk, vindt Telegraaf-columiste Nausicaa Marbe dat. “Wat bezielt ⁦de NOS⁩? Ze maken een item over de bodyshaming van Amalia met haatberichten in beeld die ze kreeg op NOS’ Insta. Misselijk, zo beloon je trollen. Normaal zou ik dit niet posten, maar hier vist ⁦de NOS naar sensatie ten koste van Amalia.”

Haar volger Roel is het daar volkomen mee eens. “Het is makkelijke ‘journalistiek’. Een hip onderwerp, wat content van het internet en klaar is kees. Laatste tijd heeft NOS daar een handje van. Zie ook alle Amerikaanse items.”

‘Laat die meid!’

Uric springt op de NOS-Insta in de bres voor Amalia. “Laat dat kind. Als dit haar DNA is, dan is dit het. Als ze van lekker eten houdt, dan is dat het. Kan niet normaal studeren, wordt belachelijk gemaakt op de socials en dan ben je nog niet eens volwassen. Ik heb niet veel met het koningshuis, maar toon wat respect. De reactie zijn ronduit respectloos.”

Martijn vindt de kritiek op Amalia echter terecht. “Gemeen kan het zijn, maar overgewicht blijft slecht voor je gezondheid.”

‘Amalia is dik’

De NOS laat in het bewuste filmpje anti-bodyshaming-activist Vera Camilla aan het woord. “Wanneer er iemand in beeld komt zeker met een voorbeeldfunctie, zeker iemand als Amalia, en er komen zoveel reacties over haar gewicht, ja, dan kan ik me heel goed voorstellen dat je daar als dik persoon oncomfortabel van wordt”, zegt zij.

Vera noemt Amalia zelf ook dik. “Ze is dik, maar dat betekent niet dat ze geen respect verdient, en dat haar verhaal niet gehoord mag worden. Ik hoop vooral ook dat Amalia zich niks aantrekt van de reacties.”

‘Dit gaat te ver’

Monique vindt het schandalig dat Vera de prinses zo onomwonden omschrijft als ‘dik’. “Dat Vera het woord dik voor zichzelf gebruikt en het in de samenleving wilt normaliseren, good for her! Mooie boodschap. Maar dat je dat label zo gedachteloos op iemand anders plakt (…) is mijns inziens echt een paar stappen te ver.”

Daar heeft ze drie redenen voor: “Het negatieve stigma is er helaas nog helemaal niet van af, deze jonge vrouw dient een zeer publieke functie waar ze niet om heeft gevraagd én ze heeft al een gigantische hoeveelheid negativiteit gekregen. Amalia is niet dik. Het is ook een verantwoordelijkheid van NOS Stories om aan die uitspraak geen podium te geven.”

Instagram

De bewuste post van de NOS:

Wat vindt u?

Alle polls

Mist u Patty Brard bij Shownieuws?

Tussenstand

Laden ... Laden ...
Tips! Mail ons!

Zoek door de artikelen