Joop van den Ende door het stof na bizarre brief aan AD: ‘Dom’

Joop van den Ende gaat diep door het stof na het schrijven van een woeste brief aan de hoofdredactie van het AD. “Dom ja, het hoort niet. Ik sta pal voor de journalistieke onafhankelijkheid.”

Joop van den Ende ©NPO

De wereld van showbizz zit vol met types die absoluut niet om kunnen gaan met kritiek en zelfs Joop van den Ende heeft zich nu behoorlijk laten kennen. Hij blijkt eerder dit jaar een woeste klachtenbrief te hebben gestuurd naar de hoofdredactie van het AD, omdat recensent Jeroen Schmale slechts twee sterren gaf voor zijn musical Sweeney Todd.

‘Verkeerd gedaan’

Joop heeft er behoorlijk veel spijt van, zegt hij in een AD-interview met de recensent in kwestie. “Dat had ik dus niet moeten doen. Achteraf denk ik: ik heb het helemaal verkeerd gedaan. Maar ik wil wel uitleggen waarom ik dat nu zo beoordeel, anders is het te makkelijk.”

Vervolgens komt Joop met een heel verhaal over dat theater en musicals zo belangrijk voor hem zijn. En hij wilde per se dat Sweeney Todd zou slagen. “We nemen in financieel opzicht een groot risico. Maar bovenal: we zijn nogal trots op het resultaat.”

‘Het hoort niet’

Met zijn musicals wil Joop ‘de massa helpen’. “En dan lees ik in jouw recensie dat je niet begreep wat we bedoelen en dan stemt me dat verdrietig, zeker omdat andere kranten wél positief waren en de musical vier Musical Awards won.”

Jeroen daarop: “En dan deelt u uw gevoelens met de hoofdredacteur.”

Joop: “Dom ja, het hoort niet. Ik sta pal voor de journalistieke onafhankelijkheid.”

Geen grappen

Joop wijst op het bedrijf van zijn dochter Iris van den Ende, dat onder meer Even Tot Hier maakt. “Denk je dat zij tegen die makers zegt dat ze geen grappen mogen schrijven over Matthijs van Nieuwkerk of André Hazes, omdat zij ook bij haar werken? Natuurlijk niet!”

Dan: “Ik ben in dit geval over de streep gegaan en dat vind ik jammer. Oké? Klaar? Zullen we elkaar de hand schudden?”

Jeroen: “Laten we dat doen.”

AD-interview

Het interview met Joop:

Mediacourant vraagt zich af, wat vindt u?

Welke mediamiljardair vindt u sympathieker?

Tussenstand

Laden ... Laden ...

Wat vindt u?

Alle polls

Bent u blij dat Mart Smeets niet meer op televisie is?

Tussenstand

Laden ... Laden ...
Tips! Mail ons!

Zoek door de artikelen