Sophie Hilbrand pakt Joop van den Ende aan: ‘Noemde je haar DIK?!’

Sophie Hilbrand liet Joop van den Ende gisterenavond in haar talkshow niet makkelijk wegkomen met de onthulling dat hij Simone Kleinsma een keer heeft laten huilen. “Dit is heftig.”

Sophie Hilbrand, Simone Kleinsma en Joop van den Ende © NPO

Zo’n beetje alle BN’ers met een machtspositie liggen sinds de schandalen over onder meer The Voice, DWDD en NOS Sport onder een vergrootglas, omdat het voor hen kennelijk een uitdaging is om zich normaal te gedragen. Hoe zit dat eigenlijk bij mediamiljardair Joop van den Ende? Hij werd gisterenavond op het matje geroepen door Sophie Hilbrand.

Briesende Joop

Sophie had in haar talkshow Khalid & Sophie een gesprek met Joop en zijn goede vriendin Simone Kleinsma. Het ging ook over de professionele verstandhouding tussen de twee. “Als ik iets minder ben, dan kan hij best wel een beetje briesend binnenkomen dan”, bekent Simone op een gegeven moment.

Joop vervolgens: “Briesend is niet boos zijn. Het gaat altijd om het beter maken. Om de productie. Het is nooit persoonlijk. Als je als producer kritisch bent en je doet het persoonlijk of vervelend, dan is het verkeerd. Dat hoort niet. Het gaat altijd om het beter te maken en om in dit geval Simone steeds een stapje verder te brengen.”

Huilende Simone

Heeft hij Simone wel eens laten huilen? Zij: “Niet zo vaak, maar het is wel een keer gebeurd.”

Joop bekent dan: “Ze deed een solo. Er was een vaste groep omheen. Guus was er ook, hij regisseerde daar. Ik kwam binnen in Beverwijk. Ik zal het nooit vergeten. De eerste try-out. En Simone was wat voller, ze was niet in haar beste doen.”

Oftewel: hij vond Simone dik. “En in een totaal verkeerde jurk. Alles was verkeerd.”

Simone: “Vond hij, hè. Vond hij.”

Danssolo

Het zag er niet uit als Simone in die jurk begon te dansen, aldus Joop. “Het programma heette Songbook en er zat een hele danssolo in. Dus ik zag het en ik had maar één avond en moest dus ook na afloop de waarheid zeggen. Dat was hard. We hebben een week niet tegen elkaar gesproken, maar daarna was het weer goed.”

Sophie schrikt er toch wel een beetje van. Ze vraagt door: “Maar de kritiek was toen in elk geval: je bent niet helemaal lekker in shape en wat doe je in die jurk en het is gewoon niet goed genoeg?”

Fatshaming

Hier hangt een verwijt van fatshaming in de lucht. Joop herpakt zich: “Nee, nee, dan kies je de verkeerde jurk. De productie, potverdorie, waarom kleed je zo’n… Natuurlijk: je kunt alles bekleden en alles doen. Het gaat om het vak, het gaat om het beter worden. Er zit publiek, dat kaartjes heeft gekocht.”

Dan wil Sophie van Simone weten hoe lang ze boos was. “Een paar dagen zeker, ja. Omdat ik zo overtuigd was dat ik het nog zo leuk deed. Ik vond: het was mijn laatste kans om nog een beetje mijn been op te tillen. (…) Maar het programma heette Songbook met gezongen nummers en waarom ga je dan ineens tien minuten staan hupsen. Hij had ook gelijk!”

Anno 2023

Eigenlijk kan dit anno 2023 niet meer, suggereert Sophie dan. “Ik ben toch wel benieuwd, Joop… In deze tijd… Je zegt net ook: ‘Je was niet helemaal in shape, je was misschien een beetje te vol enzo.’ Dat kan misschien in deze tijd… Dat wordt al een beetje ingewikkeld.”

Tafeldame Natasja Gibbs spreekt haar afkeuring uit: “Ik vind het heftig! Sorry!”

Sophie: “Heb je het idee dat we niet meer streng genoeg kunnen zijn?”

Zorgelijk

Ja, antwoordt Joop. “Nou ja, ik vind dat zorgelijk, ja. Als het gebeurt uit vervelendheid of engheid: verkeerd. Maar het gaat om het publiek thuis. Dat heeft het recht om het beste te krijgen.”

Sophie: “Maar daarmee zeg je eigenlijk dat wat je nu de laatste wel eens hoort, wat als grensoverschrijdend wordt gezien… Maak jij je dan zorgen van: het moet niet te week worden? Begrijp ik dat?”

Joop: “Nou ja, te week… Ik ben kritisch op het feit dat er gezegd wordt: je moet alleen maar aardig tegen elkaar zijn. Dat hoort niet. Je moet wel aardig tegen elkaar zijn en correct zijn en elkaar helpen en steunen, maar je moet wel kritisch tegen elkaar kunnen zijn.”

Wat vindt u?

Alle polls

Thomas van Groningen is volgens Victor Vlam te dik voor de presentatie van Op1. Eens?

Tussenstand

Laden ... Laden ...
Tips! Mail ons!

Zoek door de artikelen