Khalid Kasem krijgt veeg uit de pan: ‘Hij is een laffe angsthaas!’

Khalid Kasem krijgt een enorme veeg uit de pan van Lars Duursma. De debatexpert vindt de presentator een ‘laffe angsthaas’. “Zelden heb ik zulke softe en laffe vragen gehoord”, briest hij.

Lars Duursma en Khalid Kasem © RTL, NPO

Lars Duursma, debatdeskundige en opiniemaker, vindt dat Jeroen Pauw aan zijn stamtafel bij Khalid & Sophie véél te makkelijk is weggekomen met enkele kritiekpunten op het door hem geproduceerde verkiezingsdebat op SBS 6. Daar waren bijvoorbeeld een VVD-sponsor en een Wilders-sympathisant als vragenstellers, zónder dat te benoemen.

Pauw coacht Khalid

Er was met name ophef over de mevrouw die sympathiseert met Geert Wilders, omdat zij een bepalend tv-moment creëerde in aanloop naar de verkiezingen. Ze maakte het Frans Timmermans namelijk ontzettend moeilijk. Heeft dit Wilders mede aan zijn verkiezingsoverwinning geholpen? Critici denken van wel en zijn kritisch op Jeroen Pauw.

Khalid & Sophie heeft dit aangestipt bij Jeroen, maar het talkshowduo was opvallend terughoudend, en dan met name Khalid Kasem. Al snel kwam de aap uit de mouw: Jeroen blijkt de coach van Khalid. Dit bewijst maar weer dat je dit soort dubbele petten gewoon inzichtelijk moet maken voor de kijker thuis, aldus Lars.

Laf en soft

Lars, die zelf aan de progressieve kant van het politieke spectrum zit, vindt dat dit soort relaties duidelijk moeten zijn voor de kijker. “Dat vond ik toch wel relevant, want zelden heb ik zulke softe en laffe vragen gehoord als die van Khalid over de doorgestoken kaart bij het SBS-debat, waarin een PVV-fan Timmermans mocht aanvallen.”

Hij wijst ook op de talkshowruzie die is ontstaan tussen Wilfred Genee en zijn vroegere pupil Fidan Ekiz. “Hieruit blijkt wel hoe iets kan ontsporen als de coachee de coach kritisch bevraagt en hoe zeer je kennelijk op eieren moet lopen bij het stellen van vragen”, aldus de opiniemaker in de podcast De Communicado’s.

Angsthaas

Het wordt tijd dat het vermelden van dubbele petten verplicht gesteld wordt, vindt Lars. “Ik denk: dat maakt het extra belangrijk dat je zulke situaties voorkomt en anders voor de kijker transparant maakt, zodat we in ieder geval weten waarom de presentator ineens zo’n laffe angsthaas wordt.”

Co-host Victor Vlam: “Ik denk inderdaad dat Khalid zich inhield bij die kritische vraag aan Jeroen Pauw. Ik denk als daar een andere producent had gezeten die niet ook de coach was van Khalid, dan was hij vol op het orgel gegaan.”

Objectief

Het zal voor de argeloze kijker merkwaardig geweest zijn dat Khalid zich op dit onderwerp zo terughoudend opstelde, aldus Victor. “Het is heel logisch voor BNNVARA om dat aan de kaak te stellen, want dat is een debat dat Geert Wilders enorm heeft geholpen volgens analisten.”

Hij besluit: “Dus ik denk inderdaad dat hij bij een andere producent echt er veel en veel harder was ingegaan. En dat geeft aan dat het echt heel erg lastig is om je coach ook objectief te kunnen interviewen.”

Mediacourant vraagt zich af, wat vindt u?

Bent u onder de indruk van Khalid Kasem?

Tussenstand

Laden ... Laden ...

Wat vindt u?

Alle polls

Bent u blij dat Mart Smeets niet meer op televisie is?

Tussenstand

Laden ... Laden ...
Tips! Mail ons!

Zoek door de artikelen