‘BnnVara keek weg bij Khalid Kasem vanwege Marrokkaanse roots’

De kans dat we Khalid Kasem ooit nog terugzien als tv-ster is nihil, maar het gekke is dat BnnVara echt alláng wist wat iedereen nu weet. “Ze keken weg vanwege zijn Marrokkaanse roots.”

Khalid Kasem © NPO

Khalid Kasem ligt onder vuur vanwege dubieuze handelingen in zijn tijd als advocaat én zijn relatie met de nietsontziende crimineel Ridouan Taghi. Zo iemand kan absoluut nooit meer talkshowhost worden, maar het opvallende is dat BnnVara voorkennis had. Zij werden, nog voordat hij begon als presentator, gewaarschuwd over zijn merkwaardige verleden.

Onder het tapijt

Mediacriticus Victor Vlam blijft dat een gek gegeven vinden. “Je begint je wel echt af te vragen van: waarom heeft BNNVARA hem in hemelsnaam die positie gegeven als talkshowpresentator? Ze zijn gewaarschuwd, maar dat hebben ze genegeerd en dat is echt zeer onterecht geweest”, zegt hij in de podcast De Communicado’s.

Co-host Lars Duursma is het daarmee eens. “Ja, zeker omdat in het publieke domein natuurlijk ook al best wel veel bekend was, dus ze wisten van de serieuze verdenkingen van politie en OM”, zegt de communicatie-expert.

Marokkaans

Khalid werd door de politie en het OM verdacht van lekken van politie-informatie aan Taghi, maar daar was niet genoeg bewijs voor. Lars: “Ze hebben hem eigenlijk op basis van de technische vrijspraak van de deken, een deken die er allerminst van overtuigd leek dat er niks aan de hand is, toch een dagelijkse talkshow laten presenteren.”

Waarom keek BnnVara zo opzichtig weg? Victor: “Ja, je krijgt een beetje de indruk dat zijn Marokkaanse achtergrond goed is voor de diversiteitsdoelstellingen die zij zichzelf hadden opgelegd en dat ze daarom blind zijn geweest voor alle potentiële nadelen van Khalid Kasem.”

Omdraaien

Er is hier inderdaad sprake geweest van positieve discriminatie, denkt Lars. “Ja, dit botst ook een beetje natuurlijk met het verhaal wat Khalid Kasem zelf in de interviews in de Volkskrant zegt, hè, want hij trekt zelf die racismekaart. Hij zegt van: ‘Mensen die kritiek op mij hebben, die worden gedreven door racisme.'”

“Als je heel sec naar deze situatie kijkt, dan zou je hem eigenlijk inderdaad moeten omdraaien. Iemand anders die met deze verdenkingen te maken zou hebben gehad en zo weinig ervaring had op dat moment… Geen enkele interviewervaring, geen enkele tv-ervaring als presentator… Die had nooit die kans gekregen. Dus hier speelt denk ik wel het tegenovergestelde, ja.”

Mediacourant vraagt zich af, wat vindt u?

BNNVARA keek weg bij Khalid Kasem-dirt. Heeft hij meer last van racisme of meer profijt van positieve discriminatie?

Tussenstand

Laden ... Laden ...

Wat vindt u?

Alle polls

Thomas van Groningen is volgens Victor Vlam te dik voor de presentatie van Op1. Eens?

Tussenstand

Laden ... Laden ...
Tips! Mail ons!

Zoek door de artikelen