Gewiekste tv-truc Khalid Kasem? ‘Zó wil hij Eva Jinek saboteren!’

Khalid Kasem en zijn co-host Sophie Hilbrand werken aan een sluw plan om Eva Jinek te saboteren, suggereert mediakenner Victor Vlam. “Ze hebben een vrouwenquotumtruc bedacht!”

Eva Jinek en Khalid Kasem © NPO

Het is volgens het AD al in kannen en kruiken: Eva Jinek krijgt volgens de krant een vroege talkshow op NPO 1 en er zouden al zóveel afleveringen zijn besteld, dat er überhaupt geen plek meer zou zijn voor Khalid & Sophie. Het is geen geheim dat met name Khalid Kasem daar héél strijdbaar van is geworden: hij wil koste wat kost zijn baantje behouden.

Vrouwenquotum

Nu is er zelfs een hele vrouwenquotumtruc opgetuigd, stelt mediakenner Victor Vlam. Hij begint met een voorbeeld: er zaten afgelopen week vier vrouwen aan tafel bij Khalid & Sophie om te praten over vrouwenvoetbal. “Dat duurde dertien minuten en toen dacht ik: dit onderwerp is geweldig voor het vrouwenquotum.”

Direct erna zat oorlogsverslaggever Rudi Vranckx aan tafel. “Die zat in zijn eentje elf minuten aan tafel. Hij had dus bijna net zoveel spreektijd in zijn eentje als die vier vrouwen samen, met zijn vieren dus. En dat is wel interessant, want die spreektijd, die wordt nooit gemeten”, vervolgt hij in de podcast De Communicado’s.

Hoeveel procent?

Er wordt in allerlei onderzoeken alleen geteld hoeveel procent vrouw is en hoeveel procent man, aldus Victor. “Maar niemand kijkt naar de spreektijd en dat wéten ze bij Khalid & Sophie. Ik denk dat zij ook wel realiseren dat als ze gewoon vier vrouwen aan tafel zetten daar, dat dat enorm goed is om dat quotum te halen.”

Zo’n truc geeft echter wel een zwaar vertekend beeld, vervolgt hij. “De man had in zijn eentje dus net zoveel spreektijd als de vier vrouwen bij elkaar opgeteld! Dat onderwerp kun je ook afdoen met twee mensen of zelfs met één persoon, als je heel eerlijk bent. Maar ja, dan haal je dat vrouwenquotum niet.”

‘Het valt me op’

Khalid & Sophie is hier actief mee bezig, heeft Victor ontdekt. “Het valt me al een tijdje op bij Khalid & Sophie, dat ze volgens mij hier heel erg mee bezig zijn. Het aantal vrouwelijke sidekicks dat daar aanschuift is echt gigantisch”, aldus de mediakenner, die heeft geturfd en uitkomt op twee derde vrouwelijke sidekicks.

Waarom doen ze dit dan? “Ik denk dat Khalid & Sophie een heel serieuze poging doet om te zorgen dat zij de eerste talkshow zijn waar de balans echt 50/50 man-vrouw is. Dat wordt op allerlei manieren bij de publiek omroep en in de creatieve sector wel aangemoedigd.”

Jinek-sabotage

Maar wat heeft Eva Jinek hier dan mee te maken? Die proberen ze zo in de wielen te rijden, denkt Victor. “Khalid & Sophie ligt natuurlijk op het hakblok, want Eva Jinek is overgestapt naar de publieke omroep. Ze gaat waarschijnlijk het zevenuurtijdslot overnemen. Dat zou betekenen dat Khalid & Sophie ten einde komt.”

Hij vervolgt: “Als Khalid & Sophie het inderdaad voor elkaar krijgt om het vrouwenquotum te halen, dan zou dat natuurlijk een sterk argument zijn binnen de publieke omroep om dat programma te behouden. Dat vinden ze bij de NPO héél belangrijk.”

Historisch

Victor denkt dat ze het vrouwenquotum in de strijd gaan gooien in een uiterste poging om Eva Jinek, in elk geval deels, buiten de deur te houden. “Het zou een argument kunnen zijn voor BNNVARA om te zeggen: ‘Ja, Khalid & Sophie, dat mag niet verdwijnen, want dat is gewoon goed voor het aantal vrouwen'”

Co-host Lars Duursma: “‘Wij zijn de historische talkshow die dat als eerste voor elkaar heeft gekregen.’ Dat wordt hun pitch straks?”

Victor besluit: “Ik denk dat dat inderdaad hun pitch gaat worden.”

De Communicado’s

De podcast De Communicado’s:

Wat vindt u?

Alle polls

Mist u Patty Brard bij Shownieuws?

Tussenstand

Laden ... Laden ...
Tips! Mail ons!

Zoek door de artikelen