Op1-ster ernstig onder vuur na miljonairsvraag Frans Timmermans

Thomas van Groningen, de politiek analist van Op1, ligt ernstig onder vuur vanwege zijn miljonairsvraag aan Frans Timmermans. “Who cares of die man miljonair is en waar ie in woont?”

Thomas van Groningen en Frans Timmermans © NPO

Frans Timmermans heeft een einde gemaakt aan de geruchten: zijn Brusselse salaris van drie ton per jaar blijft hij in elk geval ontvangen tot aan de verkiezingen, maar de nieuwe voorman van PvdA-GroenLinks gaat de wachtgeldregeling niet gebruiken om zijn salaris op te plussen als hij straks een baan heeft in Nederland met een salaris onder de drie ton.

Frans geeft antwoord

Het schuurt toch wel, vindt Op1-ster Thomas van Groningen. Hij zei dinsdag in de talkshow: “Die discussie over dat enorme salaris wordt dan gevoerd en toen hoorde ik hem zeggen: ‘Ik ben geen miljonair’, maar als je een beetje gaat rekenen… Maar goed, daar ontstond wat discussie en ongemak over dat toch wel hoge salaris dat hij heeft verdiend.”

In een reportage zegt Frans tegen de verslaggever: “Dat inkomen dat erin komt, wordt ook weer uitgegeven als je twee woningen moet aanhouden en een gezin hebt.”

Thomas daarop: “Heeft u zulke dure woningen gehad dan?”

Miljonairsvraag

Ja, antwoordt Frans. “De huren in Brussel zijn niet laag, maar los daarvan: ik heb als Eurocommissaris een heel, heel hoog salaris verdiend, dat klopt.”

Thomas daarop: “Uw vermogen zit toch inmiddels wel boven de miljoen? Ja, het is een beetje flauw om erover te beginnen, maar omdat u zo stellig zei dat u geen miljonair bent, dacht ik: daar begin ik nog even over.”

Frans: “Dat ben ik oprecht niet. Ik ben het oprecht niet, of je zou moeten kijken naar het huis dat we gekocht hebben waar een hypotheek op zit. Ja, dat is een miljoen, maar dat zit in het huis en niet op mijn bankrekening. Ik ben het oprecht niet.”

Groot rijtjeshuis

Thomas is sceptisch. “Is dat het typisch huis van een sociaal-democraat?”

Frans: “Eh, het is een heel groot rijtjeshuis in Maastricht. Dat is het, ja.”

Thomas heeft er moeite mee, vertelt hij na afloop aan de Op1-tafel. “Het is legaal, maar het is toch ongemakkelijk als je met een verhaal komt over bestaanszekerheid en armoede.”

En critici hebben weer moeite met Thomas. “Who cares of die man miljonair is en waar ie in woont? (…) Je kan prima links zijn en het voor je buurman beter willen regelen en niet over lijken gaan voor euro’s”, sneert Tim Hofman op X.

‘Stel het dan niet!’

Tim ergert zich aan Thomas. “Dan het stellen van die vraag: ‘Misschien een beetje flauw, maar…’ Hahaha. Ja, stel die vraag dan niet, als je ‘m flauw vindt? Of own het gewoon, vind het belangrijk, en stel de vraag. Niet dit laffe introotje. Deze zalving vlak voor een moeilijke vraag verdienen politici ook niet.”

Overigens vindt Tim het wel een gek verhaal van Frans. “Hij zegt: geen miljoen op de bank. Maar zo bereken je vermogen niet. Je toch mag lijen dat een sociaal-democraat dat wel weet, en dus ook hoe ie vermogenden gaat belasten.”

Oud-RTL-journalist Roel Geeraedts wijst op alle problemen in ons land. “Maar hey Thomas van Groningen, vraag vooral of Timmermans miljonair is want dat is wat de mensen het meest aan het hart gaat.”

‘Wél relevant’

RTL Boulevard-ster Rob Goossens vindt de vraag van Thomas wél relevant. “Hij was negen jaar Eurocommissaris en had vijftien jaar mooie functies in de Nederlandse politiek – goede salarissen en te weinig tijd om het uit te geven. Als hij geen miljonair is, dan heeft hij of veel weggegeven (positief) of kan hij niet met geld omgaan (negatief). Dus ja, ik vind het wel relevant.”

En oud-Op1-hysterica Talitha Muusse: “Niks mis met de kritiek op het wachtgeld van Timmermans. Als je voorstander bent van miljonairs zwaarder belasten, topinkomens en bonussen beperken moet je ook het juiste voorbeeldgedrag laten zien. Heeft alles met inhoud te maken..”

Reactie

Thomas heeft hier op Roel gereageerd en onderstaand op Tim:

Wat vindt u?

Alle polls

Alleen Gerard Joling kan Gordon nog redden. Of toch niet? Heeft u nog zin in Geer & Goor?

Tussenstand

Laden ... Laden ...
Tips! Mail ons!

Zoek door de artikelen