Volkskrant met Matthijs-achtig schandaalartikel over Bert Huisjes

De Volkskrant werkt aan een Matthijs van Nieuwkerk-achtig schandaalartikel over Bert Huisjes, de opperbaas van de talkshow Op1. “Daarom is het onderzoek bij de NPO ook uitgesteld.”

Bert Huisjes © NPO

Het is een hard gelag voor Matthijs van Nieuwkerk: het onderzoek naar misstanden bij de NPO, waar ook de toxische werksfeer bij De Wereld Draait Door onder valt, gaat meer tijd in beslag nemen dan verwacht. Er wordt pas in het vierde kwartaal van dit jaar iets verwacht. Waarom is dat? Het werd gisterenavond duidelijk in de talkshow De Oranjezomer.

Jan weet meer

Omroep MAX-baas Jan Slagter sprak daar zijn ongenoegen uit over het uitgestelde rapport. “Het onderzoek wordt steeds maar uitgesteld!”

Tafelgast Özcan Akyol vindt het flauw dat Jan dit roept, omdat de MAX-baas voorkennis heeft over waaróm dat is uitgesteld. En dat heeft alles te maken met Jans maatje Bert Huisjes, de opperbobo van Op1. “Ja, maar dat komt ook, Jan, dat weet jij… Ik weet niet of je dat mag zeggen… Omdat die commissie nóg twee dossiers moet gaan verwerken.”

‘Er komt iets aan’

Dan klapt Özcan uit de school: “Je weet dat er volgende week nog iets aankomt…”

Hélène Hendriks weet daar kennelijk ook al van. “Over Op1.”

Jan: “Ja, maar dat…”

Özcan tegen Hélène: “Jij weet ook alles altijd, hè? Tsjonge-jonge-jonge.”

Jan: “Ja, maar over Op1… Dat is ook, jongen… Als je het helemaal afpelt, er is eigenlijk helemaal niks gebeurd.”

Hélène: “Waarom komt er dan een onderzoek?”

Volskrant-artikel

Jan: “Nou, er komt niet echt een onderzoek. Ze zullen het meenemen. De NOS nemen ze mee, maar als er iemand anders bij de commissie heeft geklaagd over een ander programma, zullen ze dat ook meenemen. Het is omroepbreed, dus het wil niet zeggen dat er alleen gefocust is op De Wereld Draait Door.”

Hélène: “Dus je vreest dat Op1-artikel in de Volkskrant niet?”

Jan: “Nou ja… Kijk, weet je… Als een artikel volstaat met anonieme bronnen en ‘iedereen vindt het’… Ja, dat vind ik geen artikel. Het gaat niet over mij, het gaat over Bert Huisjes onder anderen. Ik ben erbij geweest bij al die gesprekken.”

‘Alsof het moord is’

Wat vindt Jan van wat hij tijdens die gesprekken te weten is gekomen? “Daar kun je van zeggen: oké, misschien is het niet zo handig geweest, hij heeft zijn excuus aangeboden, maar dat er nu een reconstructie komt in de Volkskrant alsof er een moord is gebeurd…”

Hélène: “Hij zou een autoritaire leiderschapsstijl hebben.”

Jan: “Nou, dat weet ik niet. Als je drie keer iets vraagt – en zo ben ik zelf ook misschien een beetje – en het is nog steeds niet gebeurd, dan zeg ik: potverdomme, wanneer ga je dat nou een keer doen? Een beetje in die trant. Er heeft geen grensoverschrijdend gedrag plaatsgevonden.”

‘Dan houdt het op’

Politiek verslaggeefster Merel Ek merkt dan fijntjes op: “Waar jij bij was.”

Jan blijft zijn maatje Bert steunen. “Waar ik bij was. Ik was ook bij de gesprekken van de mensen over wie het gaat. Dat is Rachel Franse, die naam staat toch al in de krant. Ik was erbij. Ik heb Bert Huisjes ook horen zeggen drie weken later: ‘Sorry, sorry, sorry. Dit was niet persoonlijk bedoeld.’”

Hier doelt Jan op de ruzie die er bij Op1 heerste tussen Bert en de opgestapte Rachel. “Hij heeft aangeboden om met haar te praten en uit eten te gaan. Als zij dat niet wil, dan houdt het op een gegeven moment ook op.”

Wat vindt u?

Alle polls

Thomas van Groningen is volgens Victor Vlam te dik voor de presentatie van Op1. Eens?

Tussenstand

Laden ... Laden ...
Tips! Mail ons!

Zoek door de artikelen