Margreet Spijker nog niet ontslagen: ‘Bizar, had ik wel verwacht’

Margreet Spijker is hoogst verbaasd: ze rekende op ontslag bij WNL, maar dat is vooralsnog niet gebeurd. “Ik had honderd procent verwacht dat het zou ophouden”, zegt ze.

Margreet Spijker en Bert Huisjes © SBS

Het is als een bom ingeslagen in Hilversum: de bekende vrouwen die vorige week besloten om in een groot AD-artikel op te staan tegen WNL-baas Bert Huisjes. Niet eens de naam van Eva Jinek was de opvallendste in het rijtje, maar die van Margreet Spijker, bij het grote publiek nog altijd vooral bekend van RTL Nieuws. Zij is namelijk als enige nog actief voor WNL…

Uitgesproken Spijker

Margreet is momenteel presentatiecoach voor de ‘vrolijke rechtse’ omroep, maar besloot in de krant geen blad voor de mond te nemen, bijvoorbeeld over dat er pas in 2022 een externe vertrouwenspersoon werd aangesteld. “Bert zei tegen mij: ‘Jij mag daar niet mee praten’. Dat heb ik gemeld bij de commissie Van Rijn.”

Ook bevestigde Margreet in het artikel dat bepaalde rechtse partijen opzichtig worden gespaard bij WNL, wat natuurlijk niet journalistiek is. “Bert is zó bang dat de politiek zijn omroep zal wegbezuinigen. Hij pleast de VVD en CDA heel hard in de hoop dat het dan wel goedkomt met zijn ‘familiebedrijf’.”

Gouden materiaal

De initiële reacties van Bert en zijn stokoude kameraden van de Raad van Toezicht waren bagatelliserend. Margreet daarover in het AD: “Het is gouden materiaal voor mijn werk als trainer psychologische veiligheid in bedrijven. De reactie die zij gaven is namelijk precies zoals het níet moet.”

“Zij dachten niet aan hun dochters of aan hun vrouwen toen zij nog jong waren. We gingen weer even terug naar de jaren 70, want daar zaten ze met hun reactie. Ik dacht dat we qua emancipatie verder waren. Mensen als Loek Hermans en Fons van Westerloo willen alleen hun rijkdom, status en macht behouden.”

Heldin

Het is ongelooflijk dapper van Margreet, vindt columnist Jan Dijkgraaf. Hij is ook actief geweest voor WNL. “Geloof ik alle verhalen? Meteen! Ik prijs dan ook de dames die met naam en toenaam naar buiten durven treden over het gedrag van Bert Huisjes”, schrijft hij in zijn column 99 Woorden.

Hij vervolgt: “Het meest die ene, die nog wél werkt voor WNL en die dus kan rekenen op beëindiging van de samenwerking. Zodra de storm ligt… Margreet Spijker. Onthoud die naam.”

Niet ontslagen

Is Margreet al ontslagen? Nee, zegt ze in De Telegraaf. Ze moet lachen van verbazing. “Ik werd gister gebeld en ik mag zelfs een nieuw iemand coachen. Ik had honderd procent verwacht dat dat zou ophouden.”

Bert heeft besloten om tijdelijk terug te treden. Wat vindt ze daarvan? “Het zou héél goed zijn als Huisjes per direct opstapt. Daarmee erkent hij zijn verantwoordelijkheid voor de hele slechte bedrijfscultuur. Ik zou hem nu even gunnen dat hij in de zon op een yogamat gaat liggen en zichzelf terugvindt.”

‘Dat mens!’

Walgelijke uitspraken, vindt Johan Derksen. Hij briest in Vandaag Inside: “Ik zag een mevrouw in de krant staan die twaalf jaar na dato nog eist dat hij er metéén uitgerot wordt. Ik weet niet hoe dat mens heet. Zo’n mevrouw die dat vandaag in de krant zei. Zo’n presentatrice van RTL. Spijker, ja.”

Hij besluit: “Ik ken d’r niet, maar twaalf jaar na dato is ze nog zó ontzettend rancuneus, maar zij heeft nu een baan omdat diezelfde Bert haar ooit een kans gegeven heeft.”

Mediacourant vraagt zich af, wat vindt u?

Vindt u dat iemand als Bert Huisjes zich moet verantwoorden in een talkshow?

Tussenstand

Laden ... Laden ...

Wat vindt u?

Alle polls

Thomas van Groningen is volgens Victor Vlam te dik voor de presentatie van Op1. Eens?

Tussenstand

Laden ... Laden ...
Tips! Mail ons!

Zoek door de artikelen