Eva Jinek verliest geduld met boeren: ‘Zoek een andere baan!’

Eva Jinek ergert zich eraan dat de landbouwonderhandelingen zijn geklapt. Haar geduld met de boeren raakt op. “Als het niet meer werkt, misschien moet je dan een andere baan zoeken!”

Sjaak van der Tak, Eva Jinek en Caroline van der Plas © RTL

Na ruim een half jaar te hebben onderhandeld over het perspectief van de boeren, is de boerenorganisatie LTO uit de onderhandelingen over het landbouwakkoord gestapt. Voorzitter Sjaak van der Tak zat gisterenavond, samen met politica Caroline van der Plas, aan tafel bij Jinek. En daar troffen ze een behoorlijk gekleurde presentatrice aan…

Eva flink geïrriteerd

Eva Jinek blijkt namelijk haar geduld met de boeren te hebben verloren en dat liet ze duidelijk blijken ook. Ze neemt het Sjaak kwalijk dat hij is opgestapt uit het overleg. Zwaar geïrriteerd: “Dit is toch gewoon hoe de wereld verandert? Dingen veranderen. Als een baan van een automonteur in een keer ophoudt te bestaan omdat er vanaf 2030…”

Als Caroline wat wil zeggen, bijt Eva haar toe: “Mag ik het afmaken?”

Het is volgens haar een ‘metadiscussie’. “Het is geen houdbare oplossing. De reële situatie is dat de samenleving verandert, dat er banen verdwijnen en dat er in de industrie takken van sport verdwijnen en dat je daar niet maximaal voor gecompenseerd kan worden.”

‘Je snapt het niet’

Caroline begrijpt de houding van Eva niet. “Dan snap je niet, Eva, wat het leven en het werk van een boer is. Het is niet dat hij op zijn achttiende heeft bedacht: wat zal ik eens een keer gaan doen? Die mensen zitten vaak al generaties op hun boerderij. Er zijn generaties lang heel veel kapitaalinvesteringen in gedaan.”

Eva heeft begrip voor de emoties, maar stelt dat veel mensen nu last hebben van de boeren. “Ik constateer dat er ontzettend veel gepraat is maandenlang en dat wij allemaal maatschappijbreed last hebben van de stilstand die ontstaat omdat we niet uit deze impasse komen. Daar is iedereen dan bij betrokken.”

‘Zoek andere baan!’

Na al die tijd is Eva er wel klaar mee. Ze roept boeren op om ergens anders te gaan solliciteren. “Je kunt wel zeggen: ‘Die heeft recht op dit en dat’, maar we komen niet meer nader tot elkaar. Als het niet meer werkt, misschien moet je dan een andere baan zoeken! Dat is wat ik probeer te zeggen.”

Zowel Sjaak als Caroline reageren verbijsterd. “Het is niet gewoon een baan, hè? Het is niet een baan”, aldus de politica.

Woeste reacties

Eva lokt woeste reacties uit op sociale media. “Hoort een presentatrice niet enigszins neutraal te zijn en tafelgasten uit te laten praten? Anyway; gelijk weer klaar met Eva Jinek!”, zegt Peet.

Daniel spreekt van een ‘vooringenomen, subjectieve clown’ en Evert: “Het talkshowniveau in Nederland is niet best, maar toen Eva Jinek gisteren monologen ging afsteken en tegen Caroline van der Plas bitste: ‘Mag ik even?’, toen was een nieuw historisch dieptepunt bereikt. Goed dat Eva er weer ff tussenuit gaat. Beau is prima.”

En Niels: “Wat een walgelijke, onprofessionele en schofterige vertoning van Eva Jinek en Floor Bremer. Als een stel valse honden hun tafelgasten afblaffen en aanvallen. Totaal geen empathie voor de boeren en niet willen luisteren. Walgelijke linkse Randstad-arrogantie.”

Fragment

Een fragment uit de uitzending van Jinek:

Wat vindt u?

Alle polls

Thomas van Groningen is volgens Victor Vlam te dik voor de presentatie van Op1. Eens?

Tussenstand

Laden ... Laden ...
Tips! Mail ons!

Zoek door de artikelen