John de Mol ziet druk toenemen: ‘Bizar dat Peter Gillis nog op tv is’

Welk beeld willen John de Mol en zijn tv-zender SBS 6 uitstralen naar vrouwen die aangifte doen van mishandeling en naar onze maatschappij in het geheel? “Peter Gillis is nóg op tv!”

John de Mol en Peter Gillis © SBS 6, RTL 4

Peter Gillis is bad news, zoveel is door de tijd heen wel duidelijk geworden. Zijn ex-vriendin Nicol Kremers heeft eindelijk de moed gevonden – ze is inmiddels financieel onafhankelijk – om aangifte te doen van mishandeling. Eén aangifte van tien verschillende feiten. En dat komt dan bovenop alle andere controverses rondom de vakantieparkschurk.

Steeds meer onbegrip

Wat zegt het ethisch kompas van John de Mol hierover? ‘Een privékwestie.’ Het leidt tot steeds meer onbegrip, want wat is dit eigenlijk voor een signaal naar Nicol en alle andere vrouwen in Nederland die aangifte doen en hebben gedaan van mishandeling? Dat huiselijk geweld een privékwestie is, die vooral maar ergens binnenskamers moet worden opgelost?

Verschuilen achter een privékwestie is gezien het persoonlijke karakter van Peters reallifesoap een gotspe en je kunt je ook afvragen in hoeverre het relevant is om het oordeel van de rechter af te wachten. Als Peter niet veroordeeld wordt, dan betekent het niet dat er niets gebeurd is, maar dat er simpelweg niet genoeg bewijs is.

Nicol aan het woord

RTL Boulevard, de belangrijkste showrubriek van Nederland, geeft Nicol het podium dat ze verdient. Vrouwen als zij, die de moed vinden om uiteindelijk tóch op te staan tegen hun vermeende belager, moeten als voorbeeld dienen voor mensen die in dezelfde situatie zitten. Is ze nog steeds bang? “Ja, voor Peter? Absoluut.”

Ze vervolgt: “De grens was al heel lang geleden bereikt, alleen moet je dan nog zien dat je ermee stopt. De emmer was vol, zeg maar. Met m’n managers naast mij die me ondersteunen in alles ben ik nu sterk genoeg, sta ik er niet meer alleen voor en ben ik er dus wel tegenin durven gaan.”

Waarom ze Peter niet eerder verliet? “Eigenlijk omdat ik gewoon bang was voor wat Peter zou doen.”

‘Niet te tolereren’

De deskundigen van RTL Boulevard zijn uiterst kritisch over het feit dat John de Mol hier een oogje dicht lijkt te knijpen. “Het moet bewezen worden, maar fysiek geweld kan niet. Dat kun je niet tolereren in een relatie. Nergens niet. Als het zo is, en zij heeft die aangifte gedaan, dan moet er een rechtszaak komen”, zegt Aran Bade.

Collega Luuk Ikink: “Die reallifesoap rondom Peter Gillis loopt nog. Bizar genoeg, maar goed…”

Aran: “Ja, ik heb daar echt geen begrip voor.”

Luuk: “Dat is ongelooflijk, hè?”

Ommezwaai?

Een woordvoerder van Talpa lijkt nu toch een ietwat terugtrekkende beweging te maken: “Wij houden de ontwikkelingen rond de rechtszaak nauwgezet in de gaten. Het huidige seizoen van Familie Gillis: Massa is Kassa loopt tot en met 11 juli op SBS 6. Pas na de uitspraak van de rechter nemen we een beslissing over een mogelijk vervolg van de serie.”

Aran: “Ja, ik snap dat ze dat misschien zeggen omdat het verkocht is ofzo, maar ze leiden nu gewoon imagoverlies ook, vind ik, als zender. Als je je met zo’n man die vanavond weer op tv wil identificeren, dan snap ik dat echt niet. Temeer omdat er heel veel andere zaken lopen, los van deze zaak.”

De zaak tegen Peter Gillis dient op 29 augustus.

Fragment

Nicol aan het woord:

Wat vindt u?

Alle polls

Bent u blij dat Mart Smeets niet meer op televisie is?

Tussenstand

Laden ... Laden ...
Tips! Mail ons!

Zoek door de artikelen