Jan Slagter hekelt Op1-critici: ‘En dat zoontje van Wendy dan?’

Na een pijnlijke week waarin duidelijk werd dat Op1 waarschijnlijk aan geruzie ten onder gaat, maakte de talkshow zaterdag een prima ingelaste uitzending. “We zijn springlevend!”, aldus Jan Slagter.

Jan Slagter en Sem van Dijk © NPO

Het rommelt achter de schermen van Op1. De opperbobo van het programma, Bert Huisjes, wekt flink wat wrevel op. Het is zelfs zó erg dat BNNVARA heeft besloten om ermee te stoppen. Nu blijven alleen nog de EO, MAX en WNL over als participerende omroepen. Die show wordt dus een soort evangelische bejaardenclub met een vleugje populisme.

Borstkloppende Bert

Tijs van den Brink (EO) en Sven Kockelmann (WNL) gaven zaterdag een voorproefje. Ze maakten een prima ingelaste Op1-uitzending over de opstand in Rusland. Dat was met gemiddeld 861 duizend kijkers een groot succes.

Bert liet direct van zich horen. “Prachtig resultaat voor de samenwerking tussen EO en WNL in Op1. Het journalistieke team werkte geweldig op een historische dag. Met ruim 36 procent marktaandeel en een rake beschouwing van tv-kenner Tina Nijkamp”, twitterde hij.

Ook Jan lyrisch

Ook Omroep MAX-baas Jan Slagter blijft een rotsvast vertrouwen hebben in Op1: “Mooie cijfers voor Op1! Goede samenwerking tussen EO en WNL! Redactie heeft fantastisch werk afgeleverd. Op1 is springlevend, bestaansrecht staat buiten kijf, ondanks alle commentaar van alle ‘deskundigen’ de afgelopen week.”

Bert van der Veer, voormalig regisseur van Pauw & Witteman, begrijpt dit soort tweets niet. “Goede zaak dat een extra uitzending van de NPO 1-talkshow werd ingelast over de ontwikkelingen in Rusland, maar moest nou werkelijk in de promo vermeld worden dat het een samenwerking zou zijn tussen EO en WNL? Who the f… cares?”

Vrije plekken

De hele Op1-affaire is een zegen voor de publieke omroep, zegt Bert op zijn opiniekanaal. “Op twee cruciale plekken (want hoe lang overleeft Nadia?) vallen gaten. Schone lei, opnieuw beginnen. Late night zal de weg terug naar de basis moeten vinden – kijk wat afleveringen van Pauw & Witteman.”

Hij vervolgt: “Voor de vooravond kun je geen beter voorbeeld hebben dan DWDD. Maar wel met vaste presentatoren. Hoe riskant ook. Het namenlijstje ligt in mijn kluis.”

Rappende Sem

Volkskrant-recensent Alex Mazereeuw is ook niet zo onder de indruk van de borstklopperij van de overgebleven Op1-bobo’s. Die ingelaste uitzending was gewoon ‘nieuwstelevisie die je zou mogen verwachten van de belangrijkste talkshow op de belangrijkste televisiezender’, schrijft hij.

Hij vervolgt: “Maar dat een normale Op1-uitzending meestal behoorlijk abnormaal is, zagen we drie dagen eerder, toen diezelfde Kockelmann een hilarisch stompzinnig gesprek voerde met zanger Xander de Buisonjé en zijn zoon Sem van Dijk.”

Ongemakkelijk

Sem, tevens het zoontje van Wendy van Dijk, heeft een remix gemaakt van zijn vaders grote hit Hou Me Vast. “Wat volgde, was verbijsterend ongemakkelijke televisie, culminerend in een liveoptreden waar alles grappig aan was: het ongemak bij de andere tafelgasten, de intieme blikken tussen vader en zoon, en vooral alles wat Sven Kockelmann doet.”

Nee, Op1 heeft zijn langste tijd wel gehad, besluit Alex. “Schrijven over Op1 is zelfs voor een verpeste talkshownihilist allang niet leuk meer, omdat het programma alleen nog noemenswaardig is als de redactie weer eens een dubieuze influencer, een rappende nepobaby of Sinterklaas Jan Slagter uitnodigt.”

Wat vindt u?

Alle polls

Waar denkt u dat Rachel Hazes meer van houdt?

Tussenstand

Laden ... Laden ...
Tips! Mail ons!

Zoek door de artikelen