Johan Derksen: ‘Gordon is een patiënt, hij is compleet verbitterd’

Johan Derksen reageert op geheel eigen wijze op de woedeuitbarsting van Gordon. Hij stelt dat zijn SBS 6-collega gewoon een patiënt is. “Laat die man nou uitrazen. Die man is ten einde raad.”

Gordon, René van der Gijp en Johan Derksen © RTL, SBS

Gordon heeft vanuit zijn woonplaats Dubai woest gereageerd op de ophef die in ons land is ontstaan over zijn tv-show Down the Road. Critici vinden dat het anno 2023 écht niet meer kan om mensen met het Downsyndroom te gebruiken voor amusement op televisie, vooral niet omdat het een vertekend beeld schetst van de werkelijkheid.

Patiënt Gordon

Die kritiek neemt Gordon niet ter harte. Hij heeft in een lang bericht uitgehaald naar talloze mediacollega’s, waaronder Angela de Jong, Arjen Lubach, Özcan Akyol en Johan Derksen.

Wat vindt Johan ervan? Hij reageert in Vandaag Inside: “Laat die man nou uitrazen. Die man is ten einde raad. Dat is een patiënt en alles mislukt. Dan heeft hij een programma waarin hij goedkoop kan scoren over de ruggen van kinderen met het Downsyndroom en dan krijgt hij daar weer kritiek op en dan heeft hij het idee dat heel Nederland tegen hem is.”

Hij vervolgt: “Kijk, we hebben niets tegen die man, als hij maar in Dubai woont en geen liedjes zingt.”

‘Hij is verbitterd’

Johan benadrukt dat hij al jaren kritiek op downtelevisie heeft, ook toen Johnny de Mol daar nog het gezicht van was. “Ik heb het al jaren gezegd ook. Johnny kon heel leuk met die kinderen omgaan, maar ik vind het echt scoren over de rug van gehandicapte kinderen.”

Het is wel zo dat Gordon totaal geen connectie heeft met de downkandidaten, vindt Johan. “Ik vind dit programma… Op de een of andere manier is er geen chemie. Kijk, die jongen… Het is over… Toen hij met Gerard Joling samen was, viel ik van de bank van het lachen. Het was heel ordinair, maar je lachte je de pleuris. Maar die jongen is verbitterd.”

‘Voor het geld!’

De zuurtegraad van Gordon is volgens Johan enorm hoog geworden. “Die haat iedereen in zijn omgeving en hij haat Nederland. Hij is hier alleen eventjes om zijn zakken te vullen en dat gaat dan met kinderen met het syndroom van Down en je ziet dat het wringt, het schuurt.”

Tafelgast Valentijn Driessen vraagt zich af of types als Gordon zich achter de schermen ook bekommeren om mensen met Down. “Of is het nou echt alleen maar voor de televisie?”

René van der Gijp stellig: “Nee, het is puur en alleen voor de televisie.”

Johan: “Het is voor het geld.”

‘Nóg narcistischer’

Valentijn vindt het kwalijk. “Dat is toch dramatisch dan? Dan komt het niet uit je hart. Ik heb het ook gelezen. Het gaat twee regels over anderen en daarna is het alleen maar weer ‘ik, ik, ik’. Hij is nog narcistischer dan Louis van Gaal. Deze man is dat, ja.”

Johan: “De man maakt een geïrriteerde en wat overspannen indruk. Hij kan niet samenwerken blijkbaar. Hij heeft met iedereen ruzie.”

René stelt dat Gordon gewoon zo is. “Ik weet nog dat hij in Scheveningen een keer was en een uur voor de uitzending zei hij: ‘Ik moet dit gewoon niet doen.’ Ik zei: ‘Ja, dan doe je het niet.’ ‘Nee, ik moet dit niet doen, dit is gewoon niets voor mij!’ Dus die worsteling begon. Hij ging op het balkon staan, hij begon te zweten en nog erger te zweten.”

Zeven wijntjes

En toen? René: “Hij kreeg de hele tijd wijntjes aangereikt van zijn manager en die zoop hij dan op. Nou, na een wijntje of zeven werd het beter. Het is dus een worsteling voor hem, terwijl het voor Gerard geen worsteling is. Hij is prettig. Die heeft het wel naar zijn zin, heb ik het idee. Ik heb bij Gordon het idee dat hij ontzettend worstelt met het leven gewoon.”

Gerard Joling is volgens hem veel leuker. “Ik heb het idee bij Gerard dat als je hem een enorme domoor noemt, het hem aan zijn reet zal roesten. Maar Gordon niet. Hij moet het óók laten gaan. Hij moet het lekker laten gaan. Leef je leven, man. Er is maar één leventje.”

Johan: “Als Gerard hier binnenkomt is het feest. Hij past precies bij ons. Dat loopt altijd als een tierelier als Gerard hier zit.”

Fragment

Het fragment uit Vandaag Inside:

Wat vindt u?

Alle polls

Thomas van Groningen is volgens Victor Vlam te dik voor de presentatie van Op1. Eens?

Tussenstand

Laden ... Laden ...
Tips! Mail ons!

Zoek door de artikelen