Jeroen Pauw wekt woede met vraag aan Sigrid Kaag: ‘Schandalig’

Jeroen Pauw haalt zich flink wat woede op de hals met een vraag die hij in Khalid & Sophie heeft gesteld aan Sigrid Kaag, de leider van D66. “Hij was de Jack van Gelder van dienst!”

Sigrid Kaag en Jeroen Pauw © NPO

D66-leider Sigrid Kaag werd in het weekend door enkele tientallen demonstranten opgewacht toen zij in een Twents dorpje aankwam om deel te nemen aan een debat. Een aantal betogers had brandende fakkels bij zich en daardoor hing er volgens de minister een ‘sfeer van intimidatie en onveiligheid’.

Jeroen en Sigrid

Jeroen Pauw zat gisterenavond tegenover Sigrid in de talkshow Khalid & Sophie en vroeg de minister: “Er is natuurlijk een steeds grotere onvrede in de samenleving. Denkt u ook wel eens: misschien ligt het ook aan mij? Weet je, van: misschien maak ik deel uit van een overheid die deze mensen zo teleurstelt?”

Die vraag leidde tot onbegrip bij de politica. “De overheid en politiek kunnen teleurstellen. We moeten altijd bij onszelf te rade gaan wat we anders en beter kunnen doen, maar ik vind deze vraag tegenwoordig te makkelijk en van de omgekeerde wereld. Ik ga niet uitleggen waarom mensen daar met fakkels staan.”

Fakkeltuig

Journalist Henk Spaan vindt het krankzinnig. “Jeroen Pauw werd even de Jack van Gelder van dienst toen hij aan Sigrid Kaag vroeg of het eigenlijk niet haar eigen schuld was, dat fakkeltuig en zo. En dat Wilders ook heel zielig was. O, Jeroen dacht ik. Niet boven je macht grijpen. Dat deed hij wel”, twittert hij.

Kees Verhoeven, oud-Kamerlid van D66, begrijpt er niets van. “Ook Jeroen Pauw stelde de verkeerde vraag of de intimidatie richting Sigrid Kaag niet ook aan haarzelf zou kunnen liggen. Deze omkering van de situatie is echt problematisch. Want er is nooit een excuus voor intimidatie door fakkels bijna tegen iemand aan te houden.”

Schandalig

Volkskrant-columnist Sander Schimmelpenninck vindt dat Jeroen zich ernstig vergaloppeert. “Schandalig dat Jeroen Pauw vraagt of intimidatie en bedreigingen aan Kaag zelf zouden kunnen liggen. Ranzige victimblaming en verbijsterend dat iemand die de dynamiek en gevaren van sociale media kent of zou moeten kennen zo’n vraag stelt.”

Schrijver John Swelsen: “Jeroen Pauw heeft er altijd al een handje van gehad om geforceerd objectief te zijn en geen enkel moreel kompas te hebben.”

En NOS-presentator Chris Kijne: “Het is een wat algemenere journalistieke aandoening: de zogenaamd ongemakkelijke vraag stellen en niet meer in de gaten hebben waar het ongemak zit.”

‘Spijker op kop!’

Jeroen krijgt van sommigen ook bijval. “Spijker op z’n kop! Dit was Kaag haar kans geweest om te laten zien dat ze in staat is tot zelfreflectie. Kans gemist. What else?”, twittert ene Lena.

Sonja: “Er is toch nog ruimte voor kritische journalistiek bij de NPO. Leve Jeroen Pauw, hoera.”

En Marja: “Meer meer meer meer Jeroen Pauw 👏🏻. Gelijk fan van hem. 👍”

Fragment

Sigrid in Khalid & Sophie:

Mediacourant vraagt zich af, wat vindt u?

Vindt u dat Jeroen Pauw te ver gaat?

Tussenstand

Laden ... Laden ...

Wat vindt u?

Alle polls

Mist u Patty Brard bij Shownieuws?

Tussenstand

Laden ... Laden ...
Tips! Mail ons!

Zoek door de artikelen