Dolf Jansen verbijsterd over Vandaag Inside: ‘Voel je je niet vies?’

Dolf Jansen is verbijsterd over de uitzending van Vandaag Inside waarin tafelgast Wierd Duk hem te grazen nam. “Voel je je dan journalist, of toch vooral een beetje vies…?”, vraagt hij zich af.

Wierd Duk en Dolf Jansen © SBS 6, NPO

Telegraaf-journalist Wierd Duk vertelde woensdagavond in Vandaag Inside dat hij ruzie heeft met Dolf Jansen, omdat zijn krant werkt aan een artikel over zogenoemde klimaathypocrieten. “We hebben Dolf eens gevraagd van: ‘Je vliegt de hele tijd naar Ierland op en neer’, want daar heeft hij een huis, en: ‘Hoe rijm je dat nou met je klimaatactivisme?’”

Dolf verbijsterd

Dolf is verbijsterd, mede omdat hij helemaal geen contact heeft gehad met Wierd. Hij publiceert op zijn website de mailcorrespondentie die hij heeft gevoerd met diens collega Marcel Vink.

De cabaretier geeft in deze e-mail heel duidelijk aan dat hij nauwelijks naar zijn tweede huis in Ierland vliegt: “Ja, ik ben half-Iers en heb daar een huis. Verspreid over de afgelopen veertig jaar ben ik daar geregeld heen gevlogen (boot kost veel meer tijd en is vergelijkend vervuilend). In de afgelopen 3,5 jaar ben ik er precies één keer geweest.”

‘Voel je je vies?’

Ondanks dat Dolf uitgebreid heeft gereageerd op de vragen van de krant, riep Wierd tóch in Vandaag Inside dat de cabaretier ‘de hele tijd naar Ierland op en neer’ zou reizen. Dolf heeft na die uitzending wederom een mail gestuurd naar Marcel, die hij eveneens op zijn site heeft gepubliceerd.

Dolf zegt daarin: “Hoe voelt dat nou, met mij een gesprek aangaan, geen argumenten meer hebben en dan je gewaardeerde collega Wierd Duk dezelfde leugens op tv zien herhalen? Voel je je dan journalist, of toch vooral een beetje vies…?”

Steun voor Dolf

Het zal Dolf tevreden stemmen dat hij uit diverse hoeken bijval krijgt. “Dolf is geen vervuiler. Maar vier keer een buitenlandse marathon in 45 jaar (!!). En maar een keer naar Ierland in 3,5 jaar? Da’s niks. Als Telegraaf netjes is, drukken ze dat af en geven ze hem een complimentje”, zegt journalist Mark Koster bijvoorbeeld.

En onderzoeksjournalist Kim van Keken: “Zo gaat De Telegraaf kennelijk om met wederhoor. Niet per se voor het artikel, maar om in een talkshow ophef te creëren. Het heeft weinig met journalistiek te maken. En zuiver is deze werkwijze ook niet.”

Dubieus

De uitspraken van Wierd in Vandaag Inside zijn dubieus, vindt Kim. “Het lullige is ook: Duk confronteerde helemaal niemand. Een collega van hem stuurde vragen per mail, die ook per mail zijn beantwoordt. Alleen werden die antwoorden niet opgelezen door Duk. Even los van het onderwerp is het gewoon een dubieuze journalistieke methode.”

Ze besluit: “Ongepast om een collega op deze wijze wederhoor te laten doen. Duk zijn naam komt niet eens voor in die mail.”

Tweet

De kritiek van Kim:

Mediacourant vraagt zich af, wat vindt u?

Vindt u dat Vandaag Inside met een rectificatie moet komen over Dolf Jansen?

Tussenstand

Laden ... Laden ...

Wat vindt u?

Alle polls

Bent u blij dat Mart Smeets niet meer op televisie is?

Tussenstand

Laden ... Laden ...
Tips! Mail ons!

Zoek door de artikelen