Dolf Jansen ontploft als hij live op tv ‘pathetisch’ genoemd wordt

Dolf Jansen wordt live op televisie behoorlijk kribbig als Marcel van Roosmalen zijn Gaza-tweet ‘pathetisch’ noemt. “Het is wat er f*cking gebeurt als je ’s avonds in je hotel zit!”

Dolf Jansen en Marcel van Roosmalen © NPO

Het is een ietwat ongemakkelijk verschijnsel: als er ergens op de wereld onheil uitbreekt staan BN’ers en influencers direct op om in hun Instagram-stories, tussen de latte macchiato en outfit of the day door, een boodschap te plaatsen dat ze het vréselijk vinden. Met witte letters op een zwarte achtergrond en het liefst nog een gebroken hartje erbij.

Dolf is veilig

Critici vinden het vooral ijdeltuiterij. Zij denken dat die BN’ers dat vooral doen om aan te tonen dat hun hart ontzéttend op de juiste plek zit. Ook Dolf Jansen krijgt nu dat verwijt. Hij heeft een volgens critici ietwat melodramatische tweet geplaatst over de slachtoffers in de Gazastrook en is daarover behoorlijk hard aangevallen.

Dolf in die tweet: “Ik was thuis. Ik was veilig. Ik was in een tv-studio. Ik was veilig. Ik ging hardlopen. Ik was veilig. Ik was in n theater. Ik was veilig. Ik was op de A28. Veilig. Hotel in Zwolle. Veilig. 1 miljoen kinderen in Gaza zijn niet veilig. Onveilig. Nergens veilig. 1.000.000 kinderen.”

Pathetisch

Marcel van Roosmalen spreekt zijn ergernis erover uit als Dolf gisterenavond naast hem zit in de talkshow Van Roosmalen & Groenteman. “Het zijn altijd grapjes met een boodschap, hè? Er ligt toch een laag pathetiek overheen. Ik denk altijd bij jou van: het wereldleed rust op jouw schouders, je zult altijd de goede kant van de streep kiezen.”

Hij vervolgt: “Het zijn altijd grapjes met een boodschap. Zo ervaar ik het en daar heb ik niets op tegen, maar het is af en toe ook niet helemaal mijn humor. Tegelijkertijd respecteer ik je als collega. Ik volg je dan ook op Twitter en ik zag vorige week dit. Dat vind ik dan een beetje pathetisch.”

Dolf ontploft

Dolf vindt het niet kies dat Marcel die Gaza-tweet pathetisch noemt. Hij ontploft: “Zeker pathetisch en er zit geen grap bij. Het is wat er F*CKING gebeurt als je ’s avonds in je hotel zit omdat je de volgende dag in Zwolle moet zijn en je ziet beelden van een plek waar twee miljoen mensen wonen die continu wordt gebombardeerd, wat er gebeurt.”

Hij vervolgt: “En dan probeer ik iets van een gevoel over te brengen. Mensen denken: waar is het grapje? Er zit daar geen grapje in, Marcel. Dit is wat mij op dat moment raakt vanwege wat daar gebeurt.”

Open deur

Marcel vindt het heel cliché. “Ik vraag ook niet om het grapje. Nee, maar het gaat mij om de uiting. Het gaat mij om je eigen gevoel dat je de hele tijd wil delen en dat heb ik een beetje bij jou.”

Collega Gijs Groenteman is het eens: “Nee, het is geen grapje, maar het is wel zo heel erg het… Het is ook een open deur natuurlijk die je intrapt, Dolf. Dat wij het goed hebben en dat anderen het verschrikkelijk hebben op dit moment…”

Dolf: “Dat kun je een open deur vinden…”

Gijs: “Dat is het ook.”

Ontladen

Marcel vindt het aandachttrekkerij. “Het lijkt nu net alsof jij als enige man op aarde dit heel erg erg vindt. Iedereen vindt het erg voor die kinderen.”

Gijs: “Ik vind het oprecht heel ingewikkeld om in een situatie die zó complex is en zóveel kanten heeft, met altijd maar een fractie van de kennis en een fractie van het inzicht meningen te gaan poneren, te zeggen dat het erg is, terwijl iedereen ziet dat het afgrijselijk is. Ja, maar goed, het is een vrij medium.”

Dolf: “Soms heb je de behoefte om daar iets van te zeggen omdat je het afgrijselijk vindt. Dat kun je een open deur vinden of een soort van menselijk gedrag.”

Mediacourant vraagt zich af, wat vindt u?

Dolf Jansen leeft in tweet mee met de kinderen in Gaza. Open deur?

Tussenstand

Laden ... Laden ...

Wat vindt u?

Alle polls

Bent u blij dat Mart Smeets niet meer op televisie is?

Tussenstand

Laden ... Laden ...
Tips! Mail ons!

Zoek door de artikelen