Dolf Jansen weigert zelfcensuur na kroketvonnis Rachel Hazes

Dolf Jansen weigert zichzelf te censureren of zijn cabaretteksten aan te passen na het onverwachte kroketvonnis in de zaak-Rachel Hazes. “Nee, op geen enkele manier”, aldus de cabaretier.

Dolf Jansen © BNNVARA

Het heeft bij veel mensen voor gefronste wenkbrauwen gezorgd dat Rachel Hazes van de rechter niet meer voor gecremeerde kroket uitgescholden mag worden. De rechter heeft de lat voor onacceptabele scheldwoorden daarmee wel extréém laag gelegd. Mag kokosmakroon nog wel? Of ouwe taart? En rare snijboon dan?

Klein debatje

Sophie Hilbrand stipte het gisterenavond aan in haar talkshow Khalid & Sophie. “Ik heb wel zin in een klein debatje. Zeggen we, Dolf: daar gaat de vrijheid van meningsuiting, of zeggen we: rot op met dit soort zaken in de rechtszaal, het is al druk genoeg?”

Advocaat Sander Janssen, die ook aan tafel zit: “Ik neig naar het laatste.”

Cabaretier Dolf Jansen: “Ja, ik neig in dit geval ook zeker naar wat mijn collega hier inbrengt. Er zijn heel veel bekende mensen waarvan je niet altijd weet waarom ze bekend zijn en die mevrouw links maakt er volgens mij haar beroep van om daar allerlei beschuldigingen en verhalen over te verspreiden waar mensen dan weer op klikken.”

Teksten schrapen

Dolf doelt op Yvonne Coldeweijer. “Dat is haar verdienmodel. Dat mag natuurlijk. Gecremeerde kroket vind ik wel heel ver gaan, maar ik ben zelf pas weer natte tosti genoemd, dus je moet je lot dragen. Dat is wel waar”, zegt hij cynisch.

Medegast Winfried Baijens: “Ga jij in je teksten moeten schrappen bijvoorbeeld?”

Dolf, die Albert Verlinde laatst op televisie nog een ‘volstrekt onbetrouwbare, vreselijke man‘ noemde, daarop: “Nee, op geen enkele manier. Ik hoef op geen enkele manier teksten te schrappen.”

Satire

Winfried: “Als je het onder satire schaart bijvoorbeeld.”

Dolf: “Ja, daar geloof ik in. Dat je binnen satire daar vrij ver in mag gaan. Alleen: heel veel mensen zeggen dat het vrije woord betekent dat je alles mag zeggen, maar volgens mij betekent het dat je ook verantwoordelijkheid hebt voor wat je zegt.”

“Ik zou het niet over mevrouw Hazes hebben om allerlei redenen, maar als ik een grappige omschrijving van iemand gebruik, dan is dat toegestaan. Absoluut”, besluit hij.

Mediacourant vraagt zich af, wat vindt u?

Denkt u dat menig cabaretier en opiniemaker zijn borst nat kan maken nu zelf 'gecremeerde kroket' niet meer mag?

Tussenstand

Laden ... Laden ...

Wat vindt u?

Alle polls

Thomas van Groningen is volgens Victor Vlam te dik voor de presentatie van Op1. Eens?

Tussenstand

Laden ... Laden ...
Tips! Mail ons!

Zoek door de artikelen