Sinterklaasrel brengt AvroTros in de problemen: ‘Slap excuus!’

De AvroTros ligt zwaar onder vuur vanwege hun officiële statement over de sinterklaasrel. Tim den Besten heeft tijdens een live-uitzending van de omroep een traditioneel sinterklaasliedje gezongen.

Tim den Besten en Splinter Chabot © AvroTros

Tim den Besten was zaterdag kortstondig te gast tijdens de live-uitzending van AvroTros over de Canal Parade in Amsterdam. Juist op dat moment zag hij de AvroTros-boot naderen, waar zijn goede vriend Nicolaas Veul op stond. “Sinterklaasje, kom maar binnen met je knecht!”, begon de presentator te zingen.

Knecht

De reden dat Tim dat zong is omdat hij zijn goede vriend Nicolaas gekscherend Sint-Nicolaas noemt. Sinterklaas is een afgeleide van die naam. Critici vinden het echter ongepast dat Tim de traditionele versie van het liedje zong, met daarin het woord knecht, vooral omdat er op dat moment een aantal zwarte mannen in beeld werden gebracht.

Terwijl Tim het liedje zong waren op televisie Jeangu MacRooy en zijn broer te zien. Zij stonden ook op de boot van AvroTros. De presentator heeft inmiddels zijn excuses aangeboden, maar zo ver gaat de AvroTros niet.

Ongelukkig

Wel noemt de AvroTros het ongelukkig. “We hebben te maken gehad met een ongelukkige samenloop van omstandigheden. Te gast was presentator Tim den Besten die zijn collega Nicolaas Veul zocht op een boot. Daarbij zong hij een Sint Nicolaas-lied, niet wetende dat er op tv intussen beelden te zien waren van een andere boot.”

“Door deze ongelukkige samenloop van omstandigheden kan deze actie anders overkomen dan die bedoeld is. Dat betreuren we. Vanzelfsprekend is hier geen sprake van opzet en kijken we terug op een mooie registratie van van een bijzonder evenement waarbij diversiteit en inclusiviteit voorop staan.”

Boze reacties

Het statement van AvroTros wekt enorm veel woede op. Onder het bericht op Instagram staan tientallen boze reacties. “Wat een walgelijke racistische vertoning!! En dit steunen jullie gewoon met jullie slappe statement. Gadverdamme!! Jullie laten wel jullie ware aard zien hoor”, zegt Heran.

Jordy: “Onzin. Zulke onzin.. Wel cute hoe jullie dit proberen te herschrijven alsof het niet precies naast elkaar gebeurde LOL.”

En Xesca: “Dat gedrag valt niet goed te praten. Maak in ieder geval je excuses aan alle mensen die je onveilig hebt laten voelen. Wat een stelletje gaslighters. Gadver.”

‘Geloof het niet!’

Romy gelooft AvroTros niet. “Ik geloof hier precies niks van. Slap slap slap excuus. En zoals in een andere comment al gezegd, het lied is ÜBERHAUPT ongelofelijk ongepast, in welke context dan ook.”

Jules: “Sorry maar dat lied überhaupt al zingen in welke situatie dan ook kan niet door de beugel want it’s about slavery?”

En Lau: “Zelfs al wist Tim niet wat er op beeld was, je zingt zo’n stom lied met die verwijzingen erin. Daarnaast wisten de regisseurs vanuit de camera control room dondersgoed wat er werd gezegd en besloten ONDANKS Tims liedje specifiek in te zoomen op zwarte mensen op die boot die ze al aan het filmen waren 🤡.”

Reactie Tim

Tim kan niet geloven hoeveel woeste reacties hij over zich heen krijgt, ook van de voorzitter van de politieke partij Amsterdam BIJ1:

Instagram

De woeste reacties die AvroTros over zich heen krijgt ziet u onder onderstaande Instagram-post:

Mediacourant vraagt zich af, wat vindt u?

Vindt u dat AvroTros alsnog excuses moet aanbieden, net als Tim den Besten zelf?

Tussenstand

Laden ... Laden ...

Wat vindt u?

Alle polls

Thomas van Groningen is volgens Victor Vlam te dik voor de presentatie van Op1. Eens?

Tussenstand

Laden ... Laden ...
Tips! Mail ons!

Zoek door de artikelen