‘Eva Jinek lachte wél om aanranding, ze probeert fout wit te wassen’

Eva Jinek heeft wel degelijk gelachen om aanranding. Ze probeert nu alleen maar haar eigen fouten wit te wassen. Dat zegt Lars Duursma, communicatie-expert en oud-Jinek-gast, op Twitter.

Lars Duursma en Eva Jinek © NPO, RTL

Het schiet bij veel mensen in het verkeerde keelgat dat Eva Jinek haar tv-collega’s van Vandaag Inside de maat neemt, terwijl ze zelf twee jaar geleden in haar talkshow óók heeft gelachen om een ‘aanrandingsverhaal’. Ze moedigde oud-voetballer Sjaak Polak toen aan om te vertellen wat hij bij oud-collega Anthony Obodai heeft gedaan.

Spatel in bilnaad

Sjaak vertelde dat hij Anthony in hun tijd bij voetbalclub Sparta samen met een collega heeft vastgebonden op een massagetafel, waarna hij een spatel insmeerde met een hete balsem. Hij wachtte tot Anthony’s kringspier ontspannen genoeg was om vervolgens met die spatel zijn bilnaad te betreden.

Eva moest ontzettend lachen om het verhaal en krijgt nu het verwijt dat ze toen precies hetzelfde deed als de mannen van VI vorige week deden: lachen om een verhaal over grensoverschrijdend gedrag. Zelf ontkent ze dat in een statement. Zij kwalificeert het als een grap en heeft nog even met Anthony gebeld hoe hij hierin staat. Hij zou het ook als grap zien.

Dat is wel een beetje vreemd: Anthony klaagde na zijn vertrek bij Sparta uitgebreid over treiterijen van onder meer Sjaak.

Wonderlijk statement

Communicatie-expert Lars Duursma, die een paar jaar geleden nog aan Eva’s talkshowtafel zat, is kritisch. “Wat een wonderlijk statement van Jinek. Kennelijk mag je met een miljoen kijkers lachen om anale aanranding als het slachtoffer *achteraf* verklaart dat hij het ‘hilarisch’ vond”, schrijft hij op Twitter.

Dat is wel een beetje met twee maten, vindt Lars. “Ik kan me niet herinneren dat iemand heeft geopperd om het slachtoffer van Derksen te bellen.”

Extra pijnlijk

Lars vindt Eva’s gelach zelfs nog pijnlijker dan het hele kaarsverhaal in VI. “A, dit was niet spontaan maar geregisseerd: Jinek-redactie vond het kennelijk mooie tv, aanranding als entertainment. B, slachtoffer werd met naam en toenaam genoemd en kwam zelfs uitgebreid in beeld.”

Zwaar ongepast, aldus Lars. “Als je elk jaar 100+ talkshows maakt, maak je fouten. Pak verantwoordelijkheid en beloof beterschap. In plaats daarvan maakt Jinek het lastiger voor slachtoffers. Kennelijk is het pas fout om te lachen om aanranding als het slachtoffer aangeeft dat hij/zij het niet grappig vindt.”

Masculiene wereld

Maar Anthony heeft toch tegen Eva gezegd dat hij het allemaal oké vond? Lars: “In dit geval was en is het slachtoffer actief in de masculiene voetbalwereld. Natúúrlijk geeft hij dan niet toe dat hij de anale aanranding als kwetsend en vernederend heeft ervaren. In dat geval zou hij alleen maar (vaker) gepest worden, in stadions en op het trainingsveld.”

Volgens Eva was tijdens de uitzending ook al duidelijk dat dit slechts een ‘kleedkamergrap’ was. “De werkelijkheid: het slachtoffer liet Sparta boos achter en klaagde over veelvuldig pesten, onder meer door Sjaak Polak. En dat was dus al bekend in 2007. Tóch werd Polak gevraag nogmaals z’n aanrandingsporno te delen, nu voor een miljoen kijkers.”

Witwassen

Eva’s morele kompas is volgens Lars echt helemaal van slag. “Toen er deze week ophef ontstond, werd het slachtoffer opgebeld: “Jij vond het ook hilarisch, toch? Toch?’ Om vervolgens zijn verklaring te misbruiken om je eigen fouten wit te wassen.”

“Criterium ‘maar het slachtoffer vond het grappig’ vind ik problematisch bij veelbekeken programma dat lacherig doet over iets wat veel kijkers juist als pijnlijk of traumatisch zullen ervaren (en anderen als aanmoediging: aanranding, lachûh joh!) Dat element negeert Jinek.”

Twitter-draadje

Al met al pittige kritiek dus. Het volledige Twitter-draadje van Lars leest u onderstaand:

Filmpje

Het fragment van toen:

Mediacourant vraagt zich af, wat vindt u?

Eva Jinek lachte om aanranding. Is dat prima als het slachtoffer jaren later verklaart geen probleem te hebben met de aanranding?

Tussenstand

Laden ... Laden ...

Wat vindt u?

Alle polls

Mist u Patty Brard bij Shownieuws?

Tussenstand

Laden ... Laden ...
Tips! Mail ons!

Zoek door de artikelen