Tijs van den Brink kritisch over Khalid & Sophie: ‘Meer van hetzelfde’

Tijs van den Brink vindt het onhandig dat Khalid & Sophie veel meer dan De Wereld Draait Door mikt op het nieuws van de dag. Daardoor lijkt de talkshow meer op Op1, zegt de presentator.

Tijs van den Brink en Sophie Hilbrand © NPO

De laatste weken lijkt het erop alsof de kijker volledig talkshowmoe is: niet alleen de nieuwe probeersels Khalid & Sophie en HLF8, maar ook de vertrouwde titels Op1 en Jinek halen nauwelijks meer de kijkcijfer top 10. Het helpt volgens Op1-ster Tijs van den Brink in elk geval niet mee als talkshows meer en meer op elkaar gaan lijken.

Meer van hetzelfde

Khalid & Sophie is meer van hetzelfde, aldus Tijs op NPO Radio 1. “In de tijd dat De Wereld Draait Door er nog was, toen was het verschil tussen de halfachtbalk en de elfuurbalk groter. Matthijs zat heel erg op de verwondering en daar nodigde hij zijn gasten ook op uit, terwijl we in de latenightbalk dichter op het nieuws van de dag zitten.”

Nu mikken beide talkshows in dezelfde vijver, aldus Tijs. “Ik heb nu het gevoel dat er zowel bij De Vooravond hiervoor als bij Khalid & Sophie dichter naar het nieuws toe gekropen wordt, waardoor de concurrentie groter wordt en het meer op elkaar gaat lijken.”

Kritiek op Khalid

Er is veel kritiek op Khalid & Sophie, omdat het programma vrij slecht is en de helft van het presentatiekoppel totaal geen ervaring heeft: Khalid Kasem. “Ik vind ook wel dat je best enige ervaring mag hebben als je zo’n programma gaat doen. Dat vind ik niet raar”, reageert Tijs.

“Tegelijkertijd ben ik de laatste om kritiek te leveren op Khalid en Sophie, want die zitten er nu, moeten het gaan doen en het hele land valt over ze heen. Ik heb het zelf ook wel eens meegemaakt. Ik vind het echt verschrikkelijk, dus ik doe er niet aan mee.”

Corona

Wat is volgens Tijs dé reden van de lagere talkshowcijfers? “We hebben natuurlijk een merkwaardige anderhalf jaar achter de rug, als samenleving én als programma, waarin corona zó dominant was. De kijker was er heel erg geïnteresseerd in als we het daarover hadden.”

Hij vervolgt: “We zijn nu wel aan het zoeken van: oké, hoe was het ook alweer om een talkshow te maken zónder zo’n dominant nieuwsonderwerp? Dat speelt. Dat is het belangrijkst wat nu bij ons speelt. Of er echt iets structureel aan de hand is? Het zou kunnen, maar ik weet het eerlijk gezegd niet zo goed.”

Kijkcijfers

Het valt eigenlijk nog wel mee met de kijkcijfers, beweert Tijs. “Als je terugkijkt naar de kijkcijfers van toen we begonnen: die waren niet héél erg anders dan nu. Die zaten tussen de 600 en 700 duizend. Soms hoger, soms lager, maar die gemiddeldes verschillen niet heel erg veel. Het is ook nog zomer, hè?”

“Ik denk dat met name Khalid & Sophie en Johnny de Mol daar last van hebben op dit moment. Het is voor een deel de tijd van het jaar, voor een deel na corona en misschien is er ook echt iets aan de hand. Dat zou kunnen. Dat moeten we uitvinden in de komende tijd.”

Format

Ligt het niet ook aan het format van Op1? Met elke dag een ander presentatieduo is de herkenbaarheid ver te zoeken. “Dan zouden ze dus ook massaal naar Jinek toe moeten gaan en dat doen ze niet. In die strijd tussen Jinek en ons gaat het nog steeds regelmatig gelijk op. In dat opzicht valt het vanaf de kijker bezien nog wel mee.”

Wat vindt u?

Alle polls

Thomas van Groningen is volgens Victor Vlam te dik voor de presentatie van Op1. Eens?

Tussenstand

Laden ... Laden ...
Tips! Mail ons!

Zoek door de artikelen