Tijs van den Brink legt Pfizer-bobo Marc Kaptein op pijnbank in Op1

Pfizer-bobo Marc Kaptein is door de coronapandemie een graag geziene talkshowgast geworden, maar gisteren moest hij voor het eerst in de verdediging. Tijs van den Brink legde hem op de pijnbank in Op1.

Tijs van den Brink en Marc Kaptein © Op1

Pfizer kreeg gisteren flink wat negatieve publiciteit over zich heen: de journalisten van Follow the Money hebben onthuld dat de medicijnfabrikant een ‘gigantische brievenbus-bv‘ heeft in Capelle aan den IJssel, waarmee miljardenwinsten zouden worden weggesluisd.”Het gaat om enorme bedragen, de winst (…) ligt tussen de 10 en 20 miljard dollar.”

Marc op het matje

Marc Kaptein, de medisch directeur van Pfizer, zat gisteren aan tafel in Op1 en werd hiernaar gevraagd. “Ja, meneer Kaptein, u bent een enorme brievenbus-BV die een miljardenwinst wegsluist via Nederland, klopt dat?”, zei presentator Tijs van den Brink.

Enigszins geërgerd liet Marc daarop weten: “Even voor de duidelijkheid: we hebben gisteren om 13.30 uur een mailtje gekregen van Follow The Money, waarop een reactie werd gevraagd. Die zouden we 17.00 uur moeten geven. Nou kunnen we een heleboel dingen – en die doen we ook heel snel binnen Pfizer – maar dit was zelfs voor ons een beetje te vlot.”

Brievenbus-BV

Pfizer betaalt overal belasting ‘waar dat verschuldigd is’, aldus Marc. Tijs: “Ook in Nederland? Ik zeg niet – en Follow the Money ook niet – dat u zich niet aan de wet houdt, maar u heeft wel een brievenbus-BV waardoor u in Nederland 0 procent belasting betaalt.”

Marc: “De situatie is dat in elk land waar wij zakendoen de belastingen betalen die we daar verschuldigd zijn. Ik ben eerlijk gezegd ook medisch directeur, daar wil ik me niet achter verschuilen, maar ik ben ook geen fiscalist. Wat we wel hebben geleerd…”

Tijs: “Nee, maar even scherp voordat u iets geleerd heeft… Betaalt u nou wel of geen belasting in Nederland en klopt het verhaal van die brievenbus-BV?” Marc: “Ja, we betalen belasting hier in Nederland.”

0 procent

Daarop Tijs weer: “Dus die 0 procent belasting waar zij over reppen klopt niet?”

Marc ontwijkend: “Wij betalen belasting in elk land waar wij actief zijn en waar wij belasting verschuldigd zijn.”

Schimmig, vindt Tijs het. “Toch lijkt me het rottig voor u. We zijn allemaal hartstikke trots en blij dat u deze vaccins maakt en dan komt er vandaag zo’n bericht dat u ook zo’n brievenbusfirma blijkt te zijn. Dan denken we allemaal toch: hè, bah.”

Hoge bomen

Marc nuanceert dat. “Het is een beetje hoge bomen vangen veel wind, hè? We hebben veel goed nieuws kunnen brengen en dan moet je er ook rekening mee houden dat je af en toe negatief in het nieuws komt. Dan staan we er ook en leggen we graag uit hoe het zit. Ook dit soort zaken behoeven uitleg, van: hoe zit het met een internationaal bedrijf en de fiscale structuur. Dat is allemaal heel ingewikkeld.”

Tijs: “U zegt niet: we gaan meer belasting betalen?”

Marc: “Nogmaals: we betalen belasting waar dat verschuldigd is. Dat doen wij op elke plek waar we omzet genereren.”

Trots

Tijs: “Maar was u vandaag trots dat u bij Pfizer werkt?”

Marc: “Ik was al trots en dat is echt niet minder geworden.”

Tijs: “Nee, dat verandert niet? Want u maakt ontzettend veel winst – wat iedereen u waarschijnlijk kunt – maar dan zeg je: betaal ook gewoon winstbelasting dan.”

Marc: “Het punt is natuurlijk dat we ontzettend veel vaccins maken. Dat is belangrijk.”

Aan het eind van het gesprek riep Tijs: “Ga netjes belasting betalen!” Marc: “Dat doen we al, hè? Dat doen we al.”

Tim Hofman kritisch

Tv-ster Tim Hofman reageert kritisch op de uitzending. “Verkeerde gast aan tafel. Pfizer doet – net als een Shell of Amazon – niks onwettelijks. Het is de overheid die dit toelaat, dus zet een minister aan tafel en geef die een veeg uit de pan en vraag hoe het kan dat multinationals de belastingdans hier zo makkelijk ontspringen.”

“Dan is er nog het morele aspect; vind je het als chef van een Pfizer, Shell, Amazon of any multimiljardenpakker moreel verantwoord hoe dit werkt? Op iets anders kun je ze eigenlijk niet streng bevragen (tenzij er echt gerommeld wordt met de boeken, dan wel).”

Fragment

Het fragment ut Op1:

Wat vindt u?

Alle polls

Zou u René le Blanc op uw rode loper willen hebben?

Tussenstand

Laden ... Laden ...
Tips! Mail ons!

Zoek door de artikelen