Akwasi’s droom stapje dichterbij: Zwart heeft officieel genoeg leden

De droom van Akwasi om met zijn eigen omroep Zwart een plekje in het publieke bestel te bemachtigen is een stapje dichterbij. Hij heeft genoeg leden verzameld, oordeelt de mediawaakhond.

Akwasi © NOS

Gevestigde omroepen hebben minimaal 100.000 leden nodig om hun plekje in het omroepbestel te behouden, terwijl voor aspirantomroepen en omroepen met een voorlopige erkenning een minimum geldt van 50.000 leden. Twee nieuwkomers hebben deze grens gehaald: Omroep Zwart en de rechtse omroep Ongehoord Nederland.

Zwart zet stap één

Zowel Zwart als Ongehoord Nederland voldoen daarmee aan de eerste wettelijke voorwaarde om in aanmerking te komen voor toetreding tot het omroepbestel, meldt het Commissariaat voor de Media. De mediawaakhond heeft de ledenbestanden van de nieuwe omroepen grondig onderzocht.

Hoe ging dat onderzoek? “Het Commissariaat heeft regelmatig met de (aspirant-)omroepen en hun accountants overleg gehad over het aanleveren van ledenbestanden en de criteria waaraan de bestanden moesten voldoen. Op basis van representatieve steekproeven en rapporten van de accountants van de omroepen heeft het Commissariaat getoetst.”

1 augustus

Het betekent niet dat Zwart en Ongehoord Nederland nu al een plekje in het bestel bemachtigd hebben. Ze moeten immers ook aan de overige wettelijke voorwaarden voldoen. “De NPO, de Raad voor Cultuur en het Commissariaat geven ieder een eigen advies aan de minister over de ingediende erkenningsaanvragen.”

Vervolgens besluit de minister op basis van de verschillende adviezen vóór 1 augustus welke omroepen een erkenning en welke een voorlopige erkenning krijgen. Als de minister besluit geen erkenning aan een omroep te verlenen, kan daartegen bezwaar worden gemaakt en vervolgens beroep worden ingesteld.

Johan Derksen

Veronica-ster Johan Derksen beweerde eerder nog dat Akwasi en zijn omroep Zwart helemaal niet genoeg officiële leden zouden hebben, omdat zijn achterban niet zou betalen.

Johan: “Ik hoorde uit doorgaans betrouwbare bron dat hij wel een hoop toezeggingen heeft, maar die mensen moeten ook een klein bedragje overmaken en het is pas rechtsgeldig als al dat geld ook binnen is en ze dat ook aan kunnen tonen. Ik hoorde dat dat helemaal niet rond is.”

Elf omroepen

De bestaande omroepen AvroTros, BNNVARA, KRO-NCRV, EO, MAX, VPRO, Human, PowNed en WNL hebben volgens de mediawaakhond eveneens genoeg leden. In totaal hebben dus elf (aspirant)omroepen de eerste stap overleefd.

Wat vindt u?

Alle polls

Denkt u dat de carrière van Thijs Römer voorbij is?

Tussenstand

Laden ... Laden ...
Tips! Mail ons!

Zoek door de artikelen