Wybren van Haga in Op1 zorgt voor commotie: ‘Gekkies aan tafel!’

Het Op1-optreden van Wybren van Haga, die namens Forum voor Democratie in de Tweede Kamer zit, zorgde gisteren voor veel beroering. Alle betrokken partijen vielen op Twitter boos over elkaar heen.

Wybren van Haga en Tijs van den Brink © NPO

Het begon al vóór de uitzending van Op1, toen veel mensen zich kwaad maakten over de aankondiging van Wybren als talkshowgast. Zij verwijten hem namelijk onzin te verkondigen over de huidige pandemie. “Best knap van zo’n talkshow: dieptepunt na dieptepunt. Hoop wel dat Martijn Koning ook kan”, merkte oud-NOS-baas Hans Laroes op.

‘Maar waarom?’

Ook Dolf Jansen was kritisch. “Ben helaas niet gevraagd door Op1 voor een stukje duiding aan het eind”, twitterde hij. En journalist Chris Aalberts: “Onthoud: radicaal rechts spint garen bij zogenaamd kritische talkshows die te stom zijn om hun eigen rol te zien en te erkennen.”

“Maar waarom?”, vroeg Tim Hofman zich kort maar krachtig af. En Wouke van Scherrenburg: “Bij de Op1-club van de EO eerst die Willem Engel en nu deze man. Kan Tijs van den Brink morgen hier weer uitleggen waarom deze gast een plek aan tafel verdiende.”

‘Op1-duo overscheeuwt zich’

Het Op1-duo Tijs van den Brink en Giovanca Ostiana stelde zich erg kritisch op tijdens het gesprek met Wybren. “Waarom mag Van Haga niet uitpraten?”, vroeg Telegraaf-journalist Wierd Duk zich af.

En zijn Telegraaf-collega Elif Isitman: “Ok. Op1-duo overschreeuwt zichzelf bij Wybren van Haga. Wat je ook van zijn denkbeelden of pleidooien vindt, door de geforceerde ‘wij willen kritisch zijn!!!’-stijl van de interviewers, komt hij eruit als de redelijke partij. Overigens een bekend fenomeen bij de NPO.”

‘Totaal zinloos’

Voxpop-ster Roel Maalderink vond het oninteressante televisie. “Totaal zinloos toch zo’n gesprek? Gaat een beetje alle kanten op, richtingloos en dan ‘de tijd vliegt, we moeten door’.”

Elif daarop: “Echt heel dom. Je zet Van Haga tegenover Osterhaus. Twee extremen. En komt uiteindelijk met helemaal niks ‘vanwege de tijd’. Pfff.”

En oud-NPO 1-baas Ton F. van Dijk: “De sterkste eigenschap van Wybren van Haga is toch wel z’n totale onverstoorbaarheid. Wat ‘ie ook voor verwijten krijgt, het doet hem niks.”

Ook Forum boos

Ook Forum voor Democratie zat tijdens de uitzending van Op1 boos mee te twitteren. “Waarom kijken mensen nog naar Op1? Wybren van Haga mag niet eens uitpraten. Lockdowngekkies blijven door hem heen praten. Alleen het regeringsnarratief krijgt de ruimte. Nederland is er klaar voor om breder te kijken”, brieste de partij.

En: “Ab Osterhaus is de baas bij @op1npo . Een goede metafoor voor de toestand in onze samenleving. Nederlanders zuchten al een jaar onder het juk van de machtshongerige witte jassen die R-waardes verafgoden en gewone mensen negeren. Hoe lang gaat Nederland daar nog in mee?”

Fragment

Wybren van Haga bij Op1:

Wat vindt u?

Alle polls

Martien Meiland klaagt voortdurend over de fans die hem miljonair hebben gemaakt. Wat vindt u daarvan?

Tussenstand

Laden ... Laden ...
Tips! Mail ons!

Zoek door de artikelen