Theo Hiddema spuugt bij Humberto op ’smeerlap’ van de Volkskrant

Terwijl zijn oud-kameraad Thierry Baudet bij concurrent Op1 zat, deed Theo Hiddema zijn verhaal in de allereerste Humberto. Hij had het vooral gemunt op Max Pam, columnist van de Volkskrant.

Theo Hiddema © RTL

Vlak voor de kerst gaf Theo Hiddema aan de Volkskrant zijn eerste grote interview over het uiteenvallen van Forum voor Democratie. “Ik heb een uitgebreid interview aan de Volkskrant gegeven. Omdat ik volledig de waarheid en openheid van zaken heb gegeven, heeft die verslaggever er niets anders van kunnen maken dan een vriendelijk ogend artikel.”

Max Pam slacht Hiddema

Met dat vriendelijk ogend artikel nam de Volkskrant geen genoegen, aldus Theo bij Humberto Tan. “Daar houden de lezertjes niet van: zo’n rechtse man die er vriendelijk uit komt, is niet de bedoeling. Dus toen heeft men snel ingegrepen en is de columnist van dienst, Max Pam, in mijn oorlogsverleden gedoken.”

Max Pam schreef vlak na de kerst een heel pittige column, waarin hij zijn vraagtekens zette bij Theo’s uitspraken over dat hij niet antisemitisch is en juist ‘liefde’ voelt voor het Joodse volk. “Dat Theo Hiddema de liefde voor het Joodse volk meekreeg van NSB-ouders, kan ik moeilijk geloven”, kopte hij.

Smeerlap

Walgelijk, vindt Theo het. “Ik ben helemaal niet geboren in de oorlog, ik weet van niks, maar hij haalde mijn vader en broer erbij. Of ik van 1944 ben? Ja, vanuit de baarmoeder heb ik de marsmuziek nog gehoord. Maar goed, die smeerlap haalde mijn vader en broer erbij omdat zij fout waren in de oorlog. Twee jaar, van 1939 tot 1941. Mijn broer was 17.”

Het is gewoon een misselijke column van Max Pam, aldus Theo. “Hij vond in dat artikel dat ik mij niet moest beroepen op niet antisemiet te zijn, want dat recht had ik niet, omdat ik uit zo’n nest kom. Dan krijg ik een siddering van walging en dan denk ik: ik wil met die hele rotzooi, die hele politiek, niets meer te maken hebben.”

Theo stuurt Max boekje

Hoe heeft Theo op die column gereageerd? “Ik heb de heer Max Pam toen een boekje gestuurd van mijn broer. Mijn broer die hij bedoelde, die 17 jaar was, heeft zich namelijk ontwikkeld tot een antiracist van hier tot ginder. Die krijgt dan postuum te horen dat hij fout is geweest en dat zelfs ik na tachtig jaar mijn bek moet houden.”

Het is bij Theo heel slecht gevallen. “Dat maakt voor mij deze hele politiek zo’n smoezig bedrijf, dat ik er niets meer mee te maken wil hebben.”

Fragment

Theo Hiddema in Humberto:

Wat vindt u?

Alle polls

Zou u René le Blanc op uw rode loper willen hebben?

Tussenstand

Laden ... Laden ...
Tips! Mail ons!

Zoek door de artikelen