Thierry Baudet en Wybren van Haga jagen hele Op1-tafel op de kast

Thierry Baudet en Wybren van Haga wisten zondagavond met twee vingers in de neus de hele Op1-tafel op de kast te jagen. Hun uitspraken werden met grote ergernis ontvangen door de medegasten.

Wybren van Haga en Thierry Baudet © Op1

Het Forum voor Democratie-tweetal was uitgenodigd om te praten over het toekomstperspectief van hun partij. De redactie rook sensatie en liet Thierry en Wybren daarom bij alle onderwerpen aan tafel zitten. Al bij het eerste onderwerp – de verlenging van de lockdown – was het raak: ze zorgden voor zichtbare frustratie aan tafel.

Nepnieuws

Microbioloog Rosanne Hertzberger en journalist Jean Dohmen zaten aan de Op1-tafel om een nóg strengere lockdown te bepleiten. Precies het tegenovergestelde van wat Thierry en Wybren willen dus. Zij bagatelliseerden aan tafel de ernst van het coronavirus en stelden voor om de lockdown per direct te beëindigen, maar boden geen plausibel alternatief.

Rosanne en Jean gingen hard in tegen het tweetal. Zij: “Wat we hebben gezien van de kant van Van Haga en Baudet is dat hun beleid tijdens deze hele coronacrisis het versturen van nepnieuws en onwaarheden is geweest. We horen het nu ook weer: de WHO zou zeggen dat lockdowns niet werken, de PCR-tests werken niet (…), er zou geen oversterfte zijn, enzovoorts.”

‘Reageer er eens op!’

Het stuit Rosanne vooral tegen de borst dat Wybren een video heeft geretweet, waarin de veiligheid van de vaccins ter discussie wordt gesteld. In het filmpje wordt feitenvrij beweerd dat vaccins voor auto-immuunziektes zorgen. Rosanne wilde dat Wybren daarop reageerde, maar hij praatte er vakkundig omheen. “Reageert u daar nou eens op!”, riep ze.

Wybren uiteindelijk: “Als ik iets like of deel, wil dat niet ogenblikkelijk zeggen dat ik het met alles eens ben. Dat wordt me heel vaak aangewreven. Als ik met Ofxam Novib praat, dan vraagt niemand mij: ‘Maar goh, dat zijn toch die mensen die seksfeesten in Haïti organiseerden?’ Maar als ik met Lange Frans praat, zeggen ze: ‘Goh, maar die heeft vorige maand ook nog iets anders gezegd.’ Dat is allemaal onzin.”

Antisemitisme

Presentatoren Jort Kelder en Welmoed Sijtsma waren niet echt op dreef. Meerdere kritische vragen, bijvoorbeeld over het vermeende antisemitisme van Thierry, moesten van de gasten komen. Rosanne: “Ik denk dat er ook heel veel kiezers en partijgenoten zijn weggelopen vanwege het onversneden antisemitisme wat naar voren is gekomen.”

Thierry: “Al die aantijgingen zijn totale kwats.”

Rosanne tegen Thierry: “De meneer zit naast u die zei: ‘Ik ken eigenlijk bijna niemand die geen antisemiet is.’”

Thierry: “Wat een onzin!”

Thierry steunt Trump

En het was Peter Pannekoek die Thierry vroeg naar zijn tweets tijdens de bestorming van het Capitool. “Bij de bestorming van het Capitool retweette u een opmerking van uzelf: ‘Wat is Trump een geweldige leider van Amerika en van de westerse wereld.’ Tijdens de bestorming van het Capitool. Ik vraag me af: wat zat daar achter?”

Thierry: “Dat was niet tijdens, maar het was ervoor. Ik vond het begin van die demonstratie een prachtig signaal van steun van een van de beste en meest bijzondere presidenten uit de Amerikaanse geschiedenis, in mijn ogen. Een ongelooflijk bijzondere man. Dat wilde ik uiten. Ik zag toen dat het verkeerd werd opgepakt door sommige mensen en die demonstratie helemaal de verkeerde kant op draaide.”

Jort en Thierry

Het was geen toeval dat Thierry uitgerekend bij Jort Kelder aan tafel zat; de twee zijn al jaren bevriend. Beroemd is de foto waarop ze samen op het trapje van de privéjet van SuitSupply-eigenaar Fokke de Jong staan.

Jort gaf in 2016 wel aan dat hij zich niet zou gaan inzetten voor Forum voor Democratie: “Ik ben principieel zwevend en dat blijft ook zo.”

Fragment

Een fragment:

Wat vindt u?

Alle polls

Mist u Patty Brard bij Shownieuws?

Tussenstand

Laden ... Laden ...
Tips! Mail ons!

Zoek door de artikelen