Jochem van Gelder hoopt dat hij weer een A-ster wordt

Tien jaar na zijn vertrek bij de NPO-hit Praatjesmakers hoopt Jochem van Gelder nog altijd dat hij weer een A-ster wordt. Hij zou het geweldig vinden om weer eens een groot publiek te hebben.

Jochem van Gelder © SBS/Elvin

Jochem van Gelder had met Praatjesmakers goud in handen, maar vertrok bij KRO-NCRV omdat hij zich ondergewaardeerd voelde door de omroep. Achteraf gezien blijkt de presentator zich enorm te hebben overschat; de zenders stonden niet bepaald in de rij voor Jochem. Uiteindelijk hapte SBS toe, waar hij shows als We Are Family maakte, maar in 2017 ontsloeg John de Mol hem uit woede.

57 jaar en in de luwte

Nu maakt Jochem vooral televisie in de krochten van de regionale televisie, al was hij laatst wel prime time te zien bij RTL 5 met een gesponsord programmaatje over de ANWB. Hoogdravend is het allemaal niet en dat realiseert Jochem zich ook wel. Hij praat zichzelf moed in bij Miss Podcast: “Het beste programma moet volgens mij nog komen.”

De presentator denkt dus dat er voor hem iets in de pijplijn ligt dat nog mooier is dan het succesvolle Praatjesmakers ooit was. “Daar moet je keihard je best voor doen. Je moet ook de kans krijgen, dat is absoluut zo. Ik ben nu 57 en programma’s aan het maken in de luwte, voor het grote publiek misschien niet eens zichtbaar.”

Jochem wil kijkers

De programma’s van Jochem worden nu bekeken door anderhalve man en een paardenkop. “Ik maak mooie programma’s bij Omroep Gelderland waar ik heel blij mee ben, een aantal programma’s bij RTL 4 day time en voor RTL 5 mag ik op pad met de mannen van de Wegenwacht. Dat is allemaal top en dat gaat goed, maar ja: het blijft natuurlijk wel een beetje kriebelen om ook weer een programma te maken waar gewoon misschien nog iets meer mensen naar kijken.”

Presentatrice Mischa Blok: “Hoeveel mensen moeten er naar een programma kijken wil jij het zien als een geslaagd project?”

Jochem: “In de goede tijd, in de tijd van Praatjesmakers, keken er soms 1,5 miljoen mensen. Ik ben er heel realistisch in: het is mooi om dat als streven te hebben voor de toekomst, maar dat is niet…” Haalbaar.

Carrouselpresentator

Het ergst denkbare scenario heeft zich voltrokken voor Jochem: hij is nu een soort Marco Verhagen die je de hele dag door in een regionale omroepcarrousel tegenkomt. “Ik zit nu bij Omroep Gelderland en dat is een goed bekeken regionale omroep. Daar gaat het in een soort carrousel en dan komt het elk uur terug. Dan denk ik dat je uiteindelijk een paar honderdduizend mensen bereikt. Dat is top, dat is hartstikke mooi. Het is ook niet zaligmakend hè?”

Met welk programma wil hij de nationale televisie gaan veroveren? “Er moet een programma zijn waarin we de kinderen echt aan het woord laten, zoals Praatjesmakers ooit was. We hebben nu het coronavirus en hebben iedereen al gehoord, maar de jonge kinderen heb ik nog niet gehoord.”

Ah, Praatjesmakers dus. Goed dat Jochem tien jaar geleden is vertrokken om zijn horizon te verbreden.

Podcast

Het interview met Jochem van Gelder in Miss Podcast:

Wat vindt u?

Alle polls

Vindt u ook dat Giel Beelen over het hoogtepunt van zijn roem heen is?

Tussenstand

Laden ... Laden ...
Tips! Mail ons!

Zoek door de artikelen