Vroegere SBS 6-hit De 25 was heel goedkoop: ‘5.000 euro’

SBS 6-klassieker De 25 was jarenlang een groot succes. Met scores tot boven de 900.000 kijkers zat de zender voor een prikkie op de eerste rij: het programma kostte namelijk geen drol.

De 25 © SBS 6

Na het grote succes van het RTL 4-programma De 10 met Reinout Oerlemans, besloot SBS 6 in 2004 om een soortgelijk programma te maken, maar dan primetimevullend: De 25. De legendarisch fanatieke SBS-bazin Tina Nijkamp, die het SBS-logo over dat van RTL 4 plakte als haar man naar de concurrent wilde kijken, is de geestelijk moeder van het format.

Bedacht op vakantie

Tina Nijkamp heeft De 25 bedacht op vakantie in de Verenigde Staten, vertelt ze in de VARAgids (via Blendle). “Je had daar allemaal aftelprogramma’s op televisie. Na terugkomst bleek dat SBS 6 nog een gat had, op een dinsdag. Ik dacht: misschien past daar wel zo’n programma.”

Het was voor Tina niet lastig om de show erdoorheen te krijgen, want het kostte bijna niks. “Dat konden we vullen met archiefmateriaal van Hart van Nederland en Shownieuws. Het kostte 5000 euro, dat was héél goedkoop. Ik hoefde alleen maar twee mensen in te huren om het te monteren.”

De 25-stortvloed

De mensen vonden het verrassend goed te pruimen en vervolgens werd de kijker jarenlang getrakteerd op De 25-lijstjes, die aan elkaar gepraat werden door gezichten als Quinty Trustfull, Ellemieke Vermolen, Viktor Brand, Sjimmy Bruijninckx en, recentelijker, Airen Mylene.

We hebben echt alles voorbij zien komen: van De 25 meest opmerkelijke dikkerds tot De 25 meest hilarische imitaties en van De 25 meest grappige tv-duo’s tot De 25 meest sexy tv-momenten.

Geheim van het format

Hoe kan het dat De 25 zo aansloeg bij de kijker? “Het is gewoon lekker, je hoeft niet na te denken. Zoals ik toen zei: televisie moet voelen als je beste vriend. Je even laten lachen.”

Een typisch item uit De 25:

Wat vindt u?

Alle polls

Thomas van Groningen is volgens Victor Vlam te dik voor de presentatie van Op1. Eens?

Tussenstand

Laden ... Laden ...
Tips! Mail ons!

Zoek door de artikelen