Wouter grijpt in bij Jinek: politiek correct over rellen

Veel tv-kijkers zaten zich gisteren op te vreten toen het in de talkshow van Eva Jinek, en overigens ook in Op1, ging over de onruststokers in Utrecht en Den Haag. De rze olifant in de kamer, de afkomst van de relschoppers, werd niet benoemd, briesten kijkers op social media. We moeten het niet hebben over de afkomst van de daders en ook niet harder gaan straffen, zo klonk het aan tafel. Telegraaf-journalist Wouter de Winther probeerde nog een kritische noot te plaatsen, vinden de kijkers.

Terwijl men op social media al dagenlang beelden ziet van jongeren met petjes en neptasjes van Gucci en raddraaiers die op scooters rondrijden met Marokkaanse vlaggen, is er volgens ambtenaren niets te zeggen over de achtergrond van de oproerkraaiers.

Er is volgens politiebobo Paul van Musscher niet één specifieke groep die zich misdraagt. Wouter de Winther daarop verbaasd: “Ik hoorde u net even vertellen dat alle afkomsten bij elkaar waren en het een divers pluimage was. Kunt u dan even vertellen welke afkomst deze mensen hebben?

Politie-Paul: “Nederlandse jongens, Nederlands-Nederlands, Nederlands-Marokkaans, Nederlands-Turks, Nederlands-Antilliaans. Alles door elkaar.”

Wouter: “En de verhoudingen zijn allemaal gelijk?

Politie-Paul: “In de eerste twee nachten hebben we vooral autochtone jongeren daar gezien.”

Tafelgast Appie El Massaoudi, die in een van de onrustwijken onderneemt, wil het niet over de achtergrond van de relschoppers hebben. “Het gaat nu naar een bepaalde hoek, maar ik denk dat het een Haags probleem is. Ik denk dat we daar moeten inzetten. Het heeft geen zin om een bepaalde groep te noemen, van: het zijn die jongeren of die jongeren. Voor mij zijn het Haagse jongeren en daar moeten we beleid op maken.”

Politie-Paul: “Normaal registreren we niet op etnische komaf. Het gaat om het vertoonde gedrag dat strafbaar is. Daar acteren wij op. Het beeld in de stad Den Haag is echt anders dan wat hij zegt over Utrecht. Dat is wat het is.”

Appie: “Ik vind dat het geen rol mag spelen. Diversiteit is voor mij een kracht.”

Op1

Bij concurrent Op1 ging het er net zo aan toe. “Om wat voor jongeren gaat het?“, vroeg presentator Hugo Logtenberg aan een andere politiebobo, namelijk Martin Sitalsing.

Martin: “Het zijn jongeren van verschillende allooi.”

Hugo: “Hebben ze een gemeenschappelijke achtergrond deze jongeren?

Martin: “Ehhh, ehhh, als ik daar zo in heel Nederland naar kijk dan zie ik niet echt een gemene deler.

Guido

Story-baas Guido den Aantrekker keek er met ergernis naar. “Nederlandse politie dwingt nul (0) respect af met zo’n softe houding. Ik hoor alleen maar excuses namens het tuig. Wat een flut.

Heel goed Wouter de Winther. Je bent de enige realist aan tafel – rest bestaat uit zachte heelmeesters. Opvoeden, daar begint het mee. Misdragingen? Knippen en scheren die gasten, dan lullen we daarna wel verder over kansen en leuke hobby’s.

Foto: RTL

Wat vindt u?

Alle polls

Bent u blij dat Mart Smeets niet meer op televisie is?

Tussenstand

Laden ... Laden ...
Tips! Mail ons!

Zoek door de artikelen