‘John de Mol bewijst dat hij slechte zenderbaas is’

John de Mol bewijst nu al een paar jaar dat zenderbaas spelen niet zijn sterkste kwaliteit is. Onder zijn leiding is de koers van SBS 6 enorm aan het zwabberen. Dat zegt Fons van Westerloo, die aan de wieg van de tv-zender stond, op NPO Radio 1. Fons vindt zichzelf een betere zenderbaas dan John, die momenteel niet consistent is met SBS. “Ik denk het wel. Dat is een combinatie van wetenschap en een gut feeling. Je moet altijd in de gaten houden wie de kijker is waar je op richt“, legt hij uit.

Wat is het probleem van John? “Het is een ongelooflijk goede producent. Dat heeft hij bewezen. Maar het is heel moeilijk als je een zender bezit en tegelijkertijd producent bent. Je hebt de neiging om alles wat je zelf maakt goed te vinden en het dus op je zenders te zetten.

Maar niet alles wat John maakt is goed, zegt Fons. “Daarom heb je vaak een programmadirecteur of iemand van een omroep die met een producent praat en nee zegt. Die zegt: ‘Jij gelooft er heilig in, ik niet, ga maar naar een ander.’ Dan krijg je een goede schifting tussen wat goed is en slecht is.”

John heeft met Marco Louwerens toch ook zo’n programmadirecteur? “Die zit er natuurlijk wel, maar dan heb je natuurlijk de eigenaar boven je en dat maakt het niet makkelijk. Natuurlijk bemoeit hij zich overal mee. Daar staat hij ook wel om bekend. In de tijd dat hij Tien had – ik weet het van nabij – kon hij rustig om drie uur even bellen dat de kleuren van het beeld niet helemaal in orde waren. Drie uur ’s nachts heb ik het over hè. Het is een enorm gedreven man.

Consistentie

Wat zou Fons veranderen als hij SBS-baas was? “Ik zou er meer consistentie in brengen. Een duidelijke koers varen en daaraan vasthouden. Niet het grote amusement willen en tegelijkertijd ook de campzender zijn, want de onderdelen daarvan zijn nog steeds een succes. Consistent zijn is belangrijk.”

Fons merkt dat John van SBS ineens een soort RTL wil maken. “Als je als SBS nu de ambitie hebt om een RTL 4 te worden, maar dan ook weer Chateau Meiland doet… Dat is een echt ouderwets SBS-programma.”

SBS moet meer Chateau Meiland-achtige producties neerzetten, adviseert Fns. “Ik zou toch denken: als je kijkt naar de échte successen op SBS… Ik zou neigen om terug te gaan naar het verleden. Het hoeft niet helemaal weer een campzender te worden, want ook SBS heeft zich ontwikkeld in mijn tijd met Peter R. de Vries, Willibrord Frequin en Robert ten Brink. Maar het waren wel programma’s die bij SBS pasten.”

Paleis voor een Prikkie hoort wel bij SBS vind ik. Ik zou ook een soort Breekijzer weer terughalen, waarin je optreedt voor de underdog. Ik zou het een volksere zender maken.”

Foto: SBS

Meer in Talpa

Alle artikelen

Wat vindt u?

Alle polls

Thomas van Groningen is volgens Victor Vlam te dik voor de presentatie van Op1. Eens?

Tussenstand

Laden ... Laden ...
Tips! Mail ons!

Zoek door de artikelen