Rudy Bouma maakt gehakt van ‘complotgekkie’ Doutzen

Rudy Bouma, sterjournalist bij het tv-programma Nieuwsuur, maakt volledig gehakt van de complottheorie van Doutzen Kroes over de rol van de media in de coronapandemie. Dat is te volgen op Twitter. Door het wegvallen van klussen heeft Doutzen de afgelopen maanden kennelijk iets te veel tijd gehad om zich ‘in te lezen’ op Facebook en nu beweert ze ineens dat de media ons ziek zouden willen maken. He-le-maal de weg kwijt, vindt ook de gerenommeerde journalist Rudy.

Rudy vindt de Instagram-post van Doutzen belachelijk. “Na ‘uren onderzoek’ vraagt topmodel Doutzen Kroes zich af of een vermeende kongsi van regeringen, farmaceutische bedrijven en media wel het beste voor heeft met onze gezondheid.

Verschillende media citeren Doutzen, maar gaan niet in op de inhoud, klaagt Rudy. Daarom komt hij nu zelf met een reactie. “Kroes stelt dat zes bedrijven bijna alle media in handen hebben. Daar gaat het al mis. Ze baseert zich op deze (verouderde) infographic. Die gaat echter over het Amerikaanse mediabestel, niet over de mondiale media.

Doutzen vraagt zich ook af waarom er geen vitaminen en gezonde voeding wordt voorgeschreven tegen Covid-19. “Volgens hoogleraar voeding en gezondheid Ellen Kampman is het slikken van vitamines tegen Covid-19 ‘totale onzin’. Geruchten dat in Shanghai behandeling met vitamine-C wordt aangeraden kloppen niet. Onderzoeksopzet en resultaten van Chinees onderzoek waaruit een positief effect zou blijken zijn niet gepubliceerd en dus oncontroleerbaar. Een nieuw onderzoek loopt nog.

We moeten de mening van Doutzen niet overschatten, vindt Rudy. “Doutzen Kroes heeft 6,4 miljoen volgers op Instagram en bijna 1 miljoen op Twitter. Ten overvloede maar: het aantal volgers van een beroemdheid zegt niets over het waarheidsgehalte van diens posts op sociale media.

Het lijkt wel of de hele familie Kroes een beetje kierewiet is, suggereert hij. “Haar zus Rens Kroes betoogde in 2016 dat klei drinken gezond zou zijn. Darmwetenschappers raden dat af omdat het o.a. een vitaminetekort zou veroorzaken maar Rens vond ‘de wetenschap ook maar een mening’.

Lees ook: Coronacomplot Doutzen: ‘Media willen ons ziek maken’ (vanochtend)

Het hele Twitter-draadje van Rudy Bouma vindt u hier:

Foto: NOS, NPO

Meer in NOS

Alle artikelen

Wat vindt u?

Alle polls

Thomas van Groningen is volgens Victor Vlam te dik voor de presentatie van Op1. Eens?

Tussenstand

Laden ... Laden ...
Tips! Mail ons!

Zoek door de artikelen