Boosheid: Nieuwsuur zet Omtzigt neer als soort PVV’er

Arjan Noorlander krijgt flink wat kritiek te verduren omdat hij CDA-kandidaatlijsttrekker Pieter Omtzigt zondagavond in Nieuwsuur neerzette als een soort PVV’er. Dat is te volgen op de sociale media. Arjan analyseerde in de studio de drie kandidaten die in de race zijn om lijsttrekker te worden van het CDA. Daarbij ging het uiteraard ook over de onverwachte kandidatuur van Pieter. “Hij is rechtser dan de middenkandidaat Hugo de Jonge, maar op een heel andere manier rechts.”

De achterban van Pieter Omtzigt is een beetje PVV-achtig, meent Arjan. “Hij spreekt een soort rechts aan dat je ook wel ziet bij de PVV van Wilders of bij Forum voor Democratie. Bij GeenStijl en andere media op rechts is hij ook heel populair. Het is de voorvechter tegen de gevestigde macht.

Die uitspraak wekt veel verbazing op bij kritische kijkers, in de eerste plaats bij Omtzigt zelf. Hij zegt: “De macht controleren is niet rechts, is niet links, maar is de grondwettelijke opdracht van een volksvertegenwoordiger. En die neem ik bloedserieus.

SP-Kamerlid Renske Leijten werkt samen met Omtzigt in het Belastingdienst-dossier en zegt: “Onze samenwerking is niet te verklaren uit links of rechts. Onze grondbeginselen en methoden verschillen. Maar als de rechtsstaat mensen vermorzelt, is het taak voor iedere volksvertegenwoordiger om op te staan.

Bizarre analyse

The Post Online-journalist Bas Paternotte spreekt van een ‘bizarre analyse’. “Ik heb Omtzigt op GeenStijl meermaals tot politicus van het jaar uitgeroepen OMDAT HIJ ZIJN WERK DOET. Niet omdat hij rechts zou zijn. Als je met deze bullcrap komt snap je het fenomeen niet.

Arjan daarop: “Volgens mij zei ik dat ook niet. Ik zei dat hij ‘een ander soort rechts is dan Keijzer, namelijk het groeiende rechtse deel dat moeite heeft met de gevestigde macht’. Die bestaan ook op links, maar dat is Omtzigt dan weer niet.”

Bas: “Omtzigt neemt het op voor lui die verneukt worden, Arjan. Dat zou je zelfs eerder links dan rechts kunnen noemen. Maar belangrijker: het is een volksvertegenwoordiger die gewoonweg zijn werk doet.

Arjan: “Volgens mij zei ik dat vanavond en al eerder in uitzendingen. Maar het verbaast mij dat ‘rechts’ plots een belediging is blijkbaar. Had ik niet zien aankomen.

Flauwekul

Ook de bekende mediawatcher Sywert van Lienden vindt het een misser van Arjan. “Wat een flauwekul Arjan  Noorlander om Pieter Omtzigt te beschrijven als iemand die ‘van het soort rechts is dat je ook wel ziet bij de PVV en FvD’. Verdiep je eens inhoudelijk in dit Kamerlid.

Het is onzin, zegt hij. “Vroeger zou je overigens juist ‘links’ genoemd worden als je kritisch bent op het establishment. Of eigenlijk beter: gewoon een goed Kamerlid, die de grondwettelijke controlefunctie serieus neemt.”

Mediakenner Marianne Zwagerman: “Hij is getrouwd met een vluchteling en vocht zich half dood voor mensen die door de belastingdienst etnisch geprofileerd werden maar volgens Nieuwsuur is Pieter Omtzigt PVV-rechts.

Columnist Erdal Balci: “Volgens Nieuwsuur is Omtzigt, die tot de laatste druppel heeft gevochten voor de duizenden slachtoffers van de Belastingdienst met een migratie-achtergrond en zelf met een vluchteling is getrouwd, PVV-achtig rechts. Wat is links dan? Yoga aan de Grachtengordel?

GeenStijl

Er is ook een reactie uit het GeenStijl-kamp. Bart Nijman zegt: “Tamelijk seniele analyse weer Arjan Noorlander, GeenStijl is geen fan van de Omtzigtman omdat ie ‘rechts’ is of ’tegen het establishment’ maar omdat het een van de zeer weinige politici is die EERLIJK en OP INHOUD z’n werk doet, zonder hypocrisie of aanziens des persoons.

In dezelfde repo gaat Nieuwsuur met een pretentieuze politieke paspop op debiele clownsschoenen door een volkswijk om te pretenderen alsof dat z’n habitat is maar Omtzigt, dát is de populist. Man man man waarom falen onze media toch zo bunkerhard altijd.”

Het fragment:

Foto: NOS

Meer in NOS

Alle artikelen

Wat vindt u?

Alle polls

Mist u Patty Brard bij Shownieuws?

Tussenstand

Laden ... Laden ...
Tips! Mail ons!

Zoek door de artikelen