Kritiek in Studio Voetbal op plaaggeest Veronica Inside

Studio Voetbal is één van de favoriete mikpunten van spot bij de mannen van Veronica Inside: ze vinden de voetbaltalkshow van de NOS tergend saai en dat de deskundigen zich daar wel héél serieus nemen. Voor de verandering had Studio Voetbal het gisteren juist over Veronica Inside: presentator Jeroen Stomphorst bracht ter sprake dat Oranje heeft besloten om VI te boycotten. “Edgard Davids, is een boycot van zo’n programma een goed middel?“, vroeg de presentator.

Edgar: “Absoluut. Het is niet de eerste keer, daar gaat het om. Het was een legio keren aan de hand en het werd altijd maar weggewuifd. Er waren geen consequenties. Nu zie je dat iedereen er gewoon genoeg van heeft en vandaar die boycot. Dat is terecht.”

Jeroen: “Je zou ook kunnen zeggen: ‘Je moet daar aan tafel gaan zitten om je statement te maken en die mannen recht in hun ogen te kijken en zeggen wat je ervan vindt.’”

Edgar: “Maar waarom dan?

Jeroen: “Omdat het dan misschien een keer landt bij iemand.”

Edgar: “Als het herhaaldelijk is gebeurd, dan moet je dus elke keer aan tafel? Het is vaak genoeg besproken. Als je het dan nog niet door hebt, dan zijn dit de consequenties.”

Jeroen: “Je hoort vaak dat je altijd beter de dialoog kan blijven zoeken.”

Edgar: “Dat hebben we ook gedaan. De argumenten zijn altijd weggewuifd. Ik denk dat je ook gewoon moet kijken naar de media. Ze zeggen vaak dat sporters een voorbeeldfunctie hebben, maar de media hebben dat ook en nog sterker. Zij zijn verantwoordelijk voor wat ze het publiek voeden.”

Smakeloos of niet

Jeroen: “Je kunt zeggen: ‘Het is smakeloos of niet.’ Je hebt vrijheid van meningsuiting, wordt gezegd.”

Edgar: “Ja, maar in de rechtsartikelen staat ook dat je iemand niet mag beledigen. Punt. Dat gebeurt herhaaldelijk. Ze proberen het nu steeds op vrijheid van meningsuiting te schuiven, maar daar gaat het nu niet om. Dat betekent niet dat je iemand mag beledigen.”

Jeroen: “Johan Derksen heeft ook gezegd dat hij denkt dat racisme wel meevalt.”

Edgar: “Ja, maar nogmaals: dat is weer de opinie van een witte Nederlander.”

Jeroen: “Maar als je er dan tegenover gaat zitten en vertelt dat het helemaal niet meevalt? Is dat niet sterker?

Edgar: “Ja, maar jij gaat steeds ‘als’. Dit is niet de eerste keer, dat is het probleem. Als je vaker racistische opmerkingen maakt, gaat men toch twijfelen.”

‘Meeste mensen eens met VI’

Jeroen bracht ter sprake dat de meeste reacties op de Oranje-boycot negatief zijn. “Het overgrote merendeel is negatief. ‘Stel je niet zo aan’, is nog het mildste wat je leest. Wat vind je daar dan van?

Edgar: “Ik vind wel dat het overgrote gedeelte ook vrij positief is. Het ligt heel gevoelig en dat vind ik zo grappig. Waarom ligt het gevoelig als iemand zegt niet zo aangesproken te willen worden? Als we het over racisme hebben in Nederland, dan staat wit Nederland op de banken. Wat is het dat dat creëert?

Je kunt ook zeggen: ‘Ik kan het misschien niet voelen, maar wat voel jij en kunnen we het samen oplossen?’”

Foto: NOS

Meer in NOS

Alle artikelen

Wat vindt u?

Alle polls

Mist u Patty Brard bij Shownieuws?

Tussenstand

Laden ... Laden ...
Tips! Mail ons!

Zoek door de artikelen